Jak zrobić maki sushi ?
Maki sushi jest najpopularniejszym rodzajem sushi. Maki sushi są to rolady z ryżem w środku,a Uramaki z ryżem na zewnątrz.
Maki: sushi maki z ryżem w środku
Ze względu na ilość składników maki sushi, do zrobienia rolady używamy odpowiedniej ilości ryżu, a także odpowiedniej szerokości listek Nori. Jak przyjrzymy się z bliska , Nori jest podzielone na rzędy, które łatwo pokroić np nożyczkami
Nazwa -> Ilość składników nadzienia -> ilość ryżu [g] -> szerokość listka Nori
Hosomaki -1 składnik – 70-80[g] – 3 rzędy nori
Chumaki – 3 składniki – 140-150[g] – 4 rzędy nori
Futomaki – dowolna – 220-230[g] – cały płat nori
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy Nori (lśniącą stroną do dołu), tak aby z matą stykały się dolnymi brzegami (1).
Kładziemy odpowiednią ilość ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne (2) i rozkładamy ryż na pozostałej powierzchni Nori (3,4).
Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi (5).
Na wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki, pamiętając o zasadzie różnorodności (6). Nie dawaj więcej składników, niż zdecydowałeś na poczatku, bo nie będziesz mógł złączyć rolady.
Trzymając matę i brzeg Nori jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę (7-10).
Bardzo ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, nie zapominając, że jeden kawałek ma mieć wielkosć jednego kęsa. (6-8 kawałków).
Uramaki: sushi maki z ryżem na zewnątrz.
Najpopularniejszym rodzajem Uramaki jest California Roll z tradycyjnym nadzieniem: serek Filadelfia, paluszki krabowe, awokado i ogórek zawinięte w roladę i posypane nasionami sezamu.
Robiąc Uramaki, najlepiej owinąć matę bambusową w folię, unikniemy sklejania się ziarenek ryżu z matą bambusową.
Szerokość listka Nori zależy od ilości składników i zasada jest taka sama, jak przy maki sushi. Musimy natomiast dodać trochę więcej ryżu.
Kładziemy płatek Nori na matę, tak aby stykały się dolnymi brzegami (1). Rozkładamy ryż na całej powierzchni Nori (2). Posypujemy nasionami sezamu. Ja dodatkowo posypuję jeszcze ostrą papryką (3).
Przewracamy Nori na drugą stronę, tak, że ryż przylega do maty bambusowej (4).
Na środku rozsmarowujemy majonez i kładziemy pozostałe składniki (5-7).
Zwijamy roladę tak samo jak w przypadku zwykłego Maki. Chwytając jednocześnie Nori i matę, dociskamy i rolujemy sushi.
Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy roladę na równe kawałki (6-8).
uwielbiam uramaki !!!!!!!!!!!! :-)
aga
ślicznie to wygląda miam miam
Brakuje przepisu na tezu – zaprawę do ryżu, żeby maki były smaczne należy podać przepis na ryż, który po ugotowaniu należy zalać i mieszać roztworem sosu rybnego, soli, cukru i octu ryżowego w odpowiednich proporcjach, a wtedy nie ważne co damy do środka (rybę, paluszki, warzywa) i jak zawiniemy roladki – uramaki czy maki albo nigiri – zawsze będą wyśmienite!!!!