Dlaczego warto jeść sushi!

Dlaczego warto jesć sushi?
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega–3
 
Surowa ryba jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Wspomagają one układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi , są budulcem tkanki mózgowej, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki, łagodzą bóle reumatyczne itd. Jedząc sushi 2-3 razy w tygodniu obniżamy ryzyko chorób układu krwionośnego i nerwowego. „Rybi tłuszcz to najlepsza profilaktyka chorób serca” to słowa prof. Zbigniewa Religi, wybitnego polskiego kardiochirurga.
Awokado
SJest jednym z popularnych składników maki-sushi. Awokado jest bogate w białko i wysokiej jakości przyswajalne kwasy tłuszczowe, dzięki którym obniża ryzyko chorób serca. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E awokado jest doskonałe dla naszej skóry, a składniki chemiczne zawarte w miąższu pobudzają produkcję kolagenu, która pomaga w wygładzaniu zmarszczek.
Ryż
 
Ryż to przede wszystkim węglowodany, czyli energia niezbędna dla organizmu. Ryż to również spora ilość białka pozbawionego glutenu oraz witaminy z grupy B, polepszające sprawność umysłową i fizyczną oraz źródło wielu minerałów. Dla ciekawskich ryż nie zawiera soli! Miska ryżu ma więcej wartości odżywczych, niż kromka chleba :)
ir
ImbirWłaściwości lecznicze imbiru odkryto już 2700 lat p.n.e,  należą do nich między innymi: działania antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwzapalne. Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie, dzięki czemu pobudza metabolizm. I uwaga, imbir jest afrodyzjakiem!

Ocet ryżowy
Używany od wieków jako konserwant, ma doskonałe właściwości bakteriobójcze. Wspomaga  układ krążenia i obniża ciśnienie krwi.
Sos sojowy

 

Źródło białka, magnezu, potasu i żelaza. Ciemny sos sojowy zawiera 10 razy więcej przeciwutleniaczy, niż czerwone wino.
Chrzan wasabi
Zapobiega chorobom serca i rozwoju raka. Pomaga w walce z osteoporozą i alergiami. Jest środkiem bakteriobójczym, wspomagającym produkcję śliny i kwasów żołądkowych.

 

Nori

Glony nori są bogate w wartości odżywcze. Zawierają duże ilości białka i błonnika , minerałów (żelaza, cynku i potasu) i witamin z grupy A, B, C niacynę. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.

 

Jedna myśl nt. „Dlaczego warto jeść sushi!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *