Co to jest sushi?
Sushi jest to po prostu zakwaszony ryż (japońskie słowo su oznacza ocet, a shi jest skrótem słowa meshi czyli ryż) podawany z surową, gotowaną, lub marynowaną rybą oraz innymi dodatkami. W nowoczesnej kuchni oprócz ryby można stosować mięso i jajka w postaci omletu (tomago). Można powiedzieć, że sushi to jest rodzaj sztuki, a nie tylko zwykły posiłek. Kreowanie idealnego wzoru na talerzu z połączeniem poezji smaku.
Sushi możemy serwować na wiele sposobów:
SASHIMI
surowa, gotowana lub piklowana ryba pokrojona na kawałki
CHIRASHI SUSHI
miska ryżu z nałożonymi kawałkami rybyNIGIRI SUSHI
kawałek ryby, omleta czy mięsa na kulce ryżu, czasami przepasany kawałkiem nori,
MAKI SUSHI
sushi w formie roladek. Ryż z dodatkami układa się na płacie Nori i za pomocą bambusowej maty zwija w roladę. Kroi się na 6-8 kawalków.
W zależności od ilości składników wyróżniamy:
· Hosomaki: najmniejszy rodzaj, z jednym lub dwoma składnikami
· ChuMaki: średnie rolady z 3 składnikami
· Uramaki: odwrócone rolady z ryżem na wierzchu
· Futomaki: grube rolady do 6 składników, z ryżem wewnątrz lub na zewnątrz
· Uramaki: odwrócone rolady z ryżem na wierzchu
· Futomaki: grube rolady do 6 składników, z ryżem wewnątrz lub na zewnątrz
TEMAKI SUSHI
ryż z dodatkami podawany w formie rożka
GUNKAN NIGIRI
sushi w kształcie łódeczki : kulka ryżu z dodatkami, otoczona kawałkiem Nori.
INARI
smażone torebki tofu wypełnione ryżem
TEMARI
kulka ryżu z wprasowanym dodatkiem
Bardzo ladne sushi, narobilas mi apetytu:)
Bardzo miło slyszeć, że ktoś patrzy na moje sushi i ma ochotę je zjeść :)
Witaj :)
Ale smacznie u Ciebie :) Bardzo ładne sushi, uwielbiam kuchnię azjatycką a sushi mają u mnie w domu i podczas imprez specjalne miejsce i bardzo długą tradycję. Bardzo lubię kupować nowe składniki do sushi w sklepach i hurtowniach, mam kila zaprzyjaźnionych i zawsze jak mają jakieś nowości, to do mnie piszą. Polecam, nie wiem czy jadałaś, (zapewne tak) słodką marynowaną tykwę Ganpyo. Moim zdaniem jest rewelacyjna, zajadamy ją nie tyko w rolkach ale również w różnych kombinacjach z ryżem. A zamiast ryżu do sushi używam czasami makaron lub ziemniaków :) każda wersja jest smaczna!
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
Sushi z ziemniakami albo makaronem to dla mnie zupelnie cos nowego. Nigdy jeszcze takiego nie widzialam. No, ale trzeba eksperymentowac :)
ojej, nie wiedziałam, że istenieje tak specjalistyczny blog, tylko na temat sushi! :)
zyczę powodzenia w jeg prowadzeniu, duzo zapału i oby Ci źródełko pomysłó nie wyschło ;)
Bardzo pomocny i dosyć obszerny blog. Idealny dla kogoś takiego jak ja – dopiero niedawno miałam zaszczyt spróbować sushi pierwszy raz (w życiu!). Jestem wniebowzięta! :) Jutro ide po kilka potrzebnych akcesorii i składników :) a Twój blog międzyinnym jest dla mnie pkt przewodnim jutrzejszego dnia :)
Monika
Życzę powodzenia i wytrwałości, bo warto:)
Uwielbiam sushi, chociaż bez ryby.
Twój blog jest bardzo inspirujący.
Szkoda, że już nie piszesz od czasu do czasu.
Dzięki za ten piękny blog
i serdecznie pozdrawiam.
Bardzo fajny, ciekawy i sądzę, że dla wielu pomocny wpis!
Dzięki, pozdro :-)