Chrupiące chorizo na liściach sałaty to kolejna propozycja na szybkie i smaczne tapa, które śmiało możemy podać zarówno przy okazji wykwintnej kolacji jak i ogrodowego przyjęcia przy grillu :)
Składniki :
- 1 mała sałata rzymska (gem lettuce)
- Chorizo pokrojone w plasterki
- Cebula pokrojona w piórka
- Pomidory pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka wytrawnej sherry (opcjonalnie)
- Oregano, bazylia do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na listki, dokładnie myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę, gdy zmięknie dodajemy drobno pokrojone pomidory i sherry, potem szczyptę oregano i bazylii i dusimy przez 3-5 minut.
W międzyczasie na drugiej patelni smażymy plasterki chorizo.
Na liściu sałaty układamy chorizo i cebulkę z pomidorami. Podajemy ciepłe. Gotowe!
wspaniała przekąska! bardzo lubię takie lekkie i pyszne smakołyki :)