Świeży kozi ser wyśmienicie smakuje podany na ciepło, dlatego idealnie nadaje się na grzanki lub do pizzy. Jest niemal tak słony jak popularna feta, a w teksturze bardziej aksamitny i miękki. A dlaczego kozi ser jest taki słony? Bo wywodzi się z regionów, gdzie trudno było o dostęp do lodówki i duża ilość soli zapobiegała jego zepsuciu. Dobra wiadomość dla wszystkich dbających o linie – krowi ser warto zastąpić świeżym kozim, bo jest zdrowszy i mniej kaloryczny :)
- świeży kozi ser
- Salsa pomidorowa (przepis poniżej)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przelewamy salsę na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzchu kładziemy kozi ser, pokrojony na mniejsze kawałki. Pieczemy aż ser się lekko zarumieni i zmięknie.
Salsa pomidorowa
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, poszatkowane
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 czerwona papryka, upieczona, obrana ze skórki
- 1 papryczka chili pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- garść pokrojonej kolendry
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i przez około 5-7 minut szklimy na niej cebulkę. Dodajemy czosnek, kmin i smażymy dodatkową minutę. W blenderze miksujemy razem papryczki, paprykę i pomidory, dodajemy do garnka, solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30 minut. W tym czasie salsa nam się lekko zredukuje i zagęści. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kolendrą i wyciśniętym sokiem z limonki.
w życiu nie przeszłabym obok takiego serka obojętnie!
Jakiego rodzaju to ser kozi tzn. miękki typu fromage, czy twardy typu żółty, choć ze zdjęcia nie wygląda, czy bardziej bri lub konzystencji twardej (nie mażlatej) fety? W Polsce wybór kozich serów, także kozio – owczych jest znaczny. Ja używam do różnych potraw różnych rodzajów, w zależności od tego co chcę osiągnąć. Sam smak sera koziego uwielbiam, uważam, ze jest na tyle charaktetystyczny , że ożywi każda potrawę. Z salsą pomidorową brzmi kusząco! A co do kalorii, to zależy, jaką ma zawartośc tłuszczu, bo twarożek light lub średnio tłusty jest mniej kaloryczny od powszechnych serów kozich. Pozdrawiam.
Kinga, dobre pytanie zadalas :)Nie wiedzialam, ze w Polsce można dostac az tyle rodzajow koziego sera. Jest to zdecydowanie kozi ser podobny do bri, miekki w srodku i ma plesniowa skórkę. Nazywa sie po prostu goat cheese :)