Trochę o historii sushi
To co dziś widzimy w Sushi barach, czyli sztukę kulinarną ze swoimi kolorami i smakami miało raczej marne początki. Pierwsze wzmianki o sushi datowane są na IV w.n.e z głębi Chin. Kawałki suszonej ryby trzymano w fermentującym ryżu przez kilka miesięcy, co zapobiegało psuciu się mięsa rybiego i było doskonałym sposobem peklowania. Ten typ sushi nazywał się nare sushi, gdzie jedzona była tylko ryba (ryż wyrzucano). Ponieważ czasy były ciężkie, a nare zushi łatwym i wysokobiałkowym posiłkiem, powoli zdobywało całe Chiny i w VIII w dotarło do Japonii.
Japończycy woleli jeść rybę z ryżem i tak narodziło się seisei sushi, które szybko zaczęło podbijać Północną Azję. Nie była to już forma konserwacji pożywienia, ale narodziny nowego dania i stylu jedzenia.
Japończycy woleli jeść rybę z ryżem i tak narodziło się seisei sushi, które szybko zaczęło podbijać Północną Azję. Nie była to już forma konserwacji pożywienia, ale narodziny nowego dania i stylu jedzenia.
Sushi takie, jakie znamy dziś powstało dopiero w XVII w i nazywało się haya sushi. Rybę i ryż jedzono jednocześnie i całkowicie świeże, przy czym ryż mieszano z octem ryżowym, a rybę z lokalnymi warzywami. Haya sushi stało się wizytówką Japonii.
W połowie XIX w wynaleziono nigiri sushi, chyba najbardziej popularny rodzaj sushi na świecie. jest to kulka ryżu z rybą jedzona pałeczkami lub rękami. Ówczesne nigiri różniło się troche od swego orginału, w którym ryba była marynowana w sosie sojowym i była dwukrotnie większa niż kulka ryżu. W międzyczasie do ryżu i ryby dołączył seaweed czyli glony morskie. Sushi stało się fastfoodową wizytówką Japonii, jedzonyą na ulicy i w teatrze. Nowoczesna kuchnia Japonii zmieniła sushi na zawsze. Codzienny posiłek wyniosła na wyżyny. Sushi stało się dziełem sztuki, galerią kolorów i smaków na talerzu, ale idea kryjąca się za sushi pozostała: codziennie proste, pełnowartościowe danie.