Wyśmienita i aromatyczna zupa. Doskonała na lunch albo lekką kolację. Z ciepłym pieczywem doda nam energii na cały dzień.
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 150 g gotowanej szynki
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 400 g białej fasolki z puszki (można wymieszać pół na pół z czerwoną lub ciecierzycą)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 150 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- starty parmezan
Przygotowanie: 15 minut, gotowanie 45 minut
Rozgrzej w garnku olej i dodaj cebulę oraz paprykę. Duś 10 minut, aż zmiekną. Dodaj szynkę i duś jeszcze minutę. Dodaj pomidory i zalej wszystko wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia 15 minut albo do czasu, gdy zupa zredukuje się o 1/4.
Przelej około 1/3 zupy do innego garnka , zmiksuj i połącz z powrotem. Możesz skrócić ten krok, wkładając blender bezpośrednio do garnka i miksować zupę ok 0,5 minuty.
Zwiększamy ogień, dodajemy fasolkę i szpinak. Zagotowujemy i dusimy jeszcze na mniejszym ogniu przez ok 5 minut.
Gotową zupę przelewamy do salaterek i posypujemy świeżo startym parmezanem. Podajemy z gorącym (może być czosnkowym) pieczywem. Smacznego !