Zupa z szynką i białą fasolką i świeżo startym parmezanem.

zupaWyśmienita i aromatyczna zupa. Doskonała na lunch albo lekką kolację.  Z ciepłym pieczywem doda nam energii na cały dzień.


Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • 400 g białej fasolki z puszki (można wymieszać pół na pół z czerwoną lub ciecierzycą)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • starty parmezan

Przygotowanie: 15 minut, gotowanie 45 minut

Rozgrzej w garnku olej i dodaj cebulę oraz paprykę. Duś 10 minut, aż zmiekną. Dodaj szynkę i duś jeszcze  minutę. Dodaj pomidory i zalej wszystko wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia 15 minut albo do czasu, gdy zupa zredukuje się o 1/4.

Przelej około 1/3 zupy do innego garnka , zmiksuj i połącz z powrotem.  Możesz skrócić ten krok, wkładając blender bezpośrednio do garnka i miksować zupę ok 0,5 minuty.

Zwiększamy ogień, dodajemy fasolkę i szpinak. Zagotowujemy i dusimy jeszcze na mniejszym ogniu przez ok 5 minut.

Gotową zupę przelewamy do salaterek i posypujemy świeżo startym parmezanem. Podajemy z gorącym (może być czosnkowym) pieczywem.  Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *