subkontynentu indyjskiego fasola mung cieszy się dużą popularnością w wielu krajach
Azji Południowo-Wschodniej ze względu na stosunkowo niską cenę i, co równie ważne,
cenne wartości odżywcze, zwłaszcza wysoką zawartość białka.
fasolki po skiełkowaniu można jeść na surowo (tzw. ‘kiełki sojowe’). Wytrwarza
się z nich również sojowy makaron typu vermicelli, który po ugotowaniu staje
się przezroczysty. Najczęsciej fasolę poddaje sie jednak jako składnik
tradycyjnych dań jedzonych na gorąco.
popularna na Filipinach zupa z fasoli mung z mleczkiem kokosowym. Mleczko stanowi sekret dania – sprawią, że zupa uzyskuje kremową
konsystencje i delikatny smak. W internecie można spotkać się z radą, by
fasolę przed gotowaniem namoczyć. Ja tego nie zrobiłam, a ziarna fasoli zmiękły już po godzinie gotowania. Zróbcie
jak uważacie.
Zupa z fasoli
mung z mleczkiem kokosowym
·
250g fasoli
mung
·
7
szklanek wody
·
2
kostki rosołowe
·
100g
pokrojonej w kostkę wieprzowiny
·
2
piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
·
trawa
cytrynowa (opcjonalnie)
·
1
puszka mleczka kokosowego
·
4
chili, drobno pokrojone
·
1 cm
świeżego imbiru, drobno pokrojonego
·
1
marchewka, pokrojona w kostkę
·
2
małe słodkie ziemniaki, pokrojone w kostkę
·
1
biała rzepa, pokrojona w kostkę
·
½
główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
·
1/8
główki białej kapusty, poszatkowanej
·
1
cebula, pokrojona w dużą kostkę
·
6
ząbków czosnków, poszatkowanych
·
200g
malunggayy lub szpinaku
·
sok z
limonki do smaku
·
sól,
pieprz do smaku
·
olej
do smażenia
płuczemy i zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy imbir, trawę cytrynową i chili.
Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, aż fasola
zmięknie.
patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż lekko zmięknie. Następnie
podsmażamy kurczaka i wieprzowinę, osobno, aż zbrązowieją.
dolewamy pozostałe 2 szklanki wody, wrzucamy kostki rosołowe i dodajemy cebulę,
mięso, słodkie ziemniaki i czosnek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu, aż
wieprzowina zmięknie.Dodajemy marchewkę, białą rzepe, kapustę i mleczko
kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy kolejne 20
minut.
ryżem.
pyszna, rozgrzewająca zupa. Smakowała mi co prawda bardziej zanim dodałam mleczko kokosowe, ale tak też jest więcej niż ok :)