Pochodząca z
subkontynentu indyjskiego fasola mung cieszy się dużą popularnością w wielu krajach
Azji Południowo-Wschodniej ze względu na stosunkowo niską cenę i, co równie ważne,
cenne wartości odżywcze, zwłaszcza wysoką zawartość białka.
subkontynentu indyjskiego fasola mung cieszy się dużą popularnością w wielu krajach
Azji Południowo-Wschodniej ze względu na stosunkowo niską cenę i, co równie ważne,
cenne wartości odżywcze, zwłaszcza wysoką zawartość białka.
Małe zielone
fasolki po skiełkowaniu można jeść na surowo (tzw. ‘kiełki sojowe’). Wytrwarza
się z nich również sojowy makaron typu vermicelli, który po ugotowaniu staje
się przezroczysty. Najczęsciej fasolę poddaje sie jednak jako składnik
tradycyjnych dań jedzonych na gorąco.
fasolki po skiełkowaniu można jeść na surowo (tzw. ‘kiełki sojowe’). Wytrwarza
się z nich również sojowy makaron typu vermicelli, który po ugotowaniu staje
się przezroczysty. Najczęsciej fasolę poddaje sie jednak jako składnik
tradycyjnych dań jedzonych na gorąco.
Dziś bardzo
popularna na Filipinach zupa z fasoli mung z mleczkiem kokosowym. Mleczko stanowi sekret dania – sprawią, że zupa uzyskuje kremową
konsystencje i delikatny smak. W internecie można spotkać się z radą, by
fasolę przed gotowaniem namoczyć. Ja tego nie zrobiłam, a ziarna fasoli zmiękły już po godzinie gotowania. Zróbcie
jak uważacie.
popularna na Filipinach zupa z fasoli mung z mleczkiem kokosowym. Mleczko stanowi sekret dania – sprawią, że zupa uzyskuje kremową
konsystencje i delikatny smak. W internecie można spotkać się z radą, by
fasolę przed gotowaniem namoczyć. Ja tego nie zrobiłam, a ziarna fasoli zmiękły już po godzinie gotowania. Zróbcie
jak uważacie.
Zupa z fasoli
mung z mleczkiem kokosowym
Składniki:
·
250g fasoli
mung
·
7
szklanek wody
·
2
kostki rosołowe
·
100g
pokrojonej w kostkę wieprzowiny
·
2
piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
·
trawa
cytrynowa (opcjonalnie)
·
1
puszka mleczka kokosowego
·
4
chili, drobno pokrojone
·
1 cm
świeżego imbiru, drobno pokrojonego
·
1
marchewka, pokrojona w kostkę
·
2
małe słodkie ziemniaki, pokrojone w kostkę
·
1
biała rzepa, pokrojona w kostkę
·
½
główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
·
1/8
główki białej kapusty, poszatkowanej
·
1
cebula, pokrojona w dużą kostkę
·
6
ząbków czosnków, poszatkowanych
·
200g
malunggayy lub szpinaku
·
sok z
limonki do smaku
·
sól,
pieprz do smaku
·
olej
do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę dokładnie
płuczemy i zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy imbir, trawę cytrynową i chili.
Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, aż fasola
zmięknie.
płuczemy i zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy imbir, trawę cytrynową i chili.
Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, aż fasola
zmięknie.
W tym czasie na
patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż lekko zmięknie. Następnie
podsmażamy kurczaka i wieprzowinę, osobno, aż zbrązowieją.
patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż lekko zmięknie. Następnie
podsmażamy kurczaka i wieprzowinę, osobno, aż zbrązowieją.
Gdy fasola zmięknie
dolewamy pozostałe 2 szklanki wody, wrzucamy kostki rosołowe i dodajemy cebulę,
mięso, słodkie ziemniaki i czosnek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu, aż
wieprzowina zmięknie.Dodajemy marchewkę, białą rzepe, kapustę i mleczko
kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy kolejne 20
minut.
dolewamy pozostałe 2 szklanki wody, wrzucamy kostki rosołowe i dodajemy cebulę,
mięso, słodkie ziemniaki i czosnek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu, aż
wieprzowina zmięknie.Dodajemy marchewkę, białą rzepe, kapustę i mleczko
kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy kolejne 20
minut.
Można podawać z
ryżem.
ryżem.
pyszna, rozgrzewająca zupa. Smakowała mi co prawda bardziej zanim dodałam mleczko kokosowe, ale tak też jest więcej niż ok :)