Zupa rybna z dynią, imbirem i mleczkiem kokosowym na ostro

Dynia jest na Filipinach bardzo tania i dostępna właściwie przez cały rok. Warzywa są mniejsze, niż pękate kolosy, z jakich za oceanem wycina się halloweenowe potworki, ale miąższ po obraniu z dość twardej zielonej skóry smakuje po ugotowaniu podobnie.
Watro zainteresować się również pestkami, bo zawierają wartościowe tłuszcze roślinne, a 80% kwasów tłuszczowych to zdrowe kwasy nienasycone niezbędne w procesie budowy witaminy D i niektórych hormonów. Olej tłoczony z pestek wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym, stosowany jest również w medycynie naturalnej i oczywiście w kuchni, na zimno jako składnik sosów i dressingów oraz dodatek do zup.
Dziś przepis na aromatyzowaną imbirem zupę rybną z dodatkiem dyni. Imbir jest w Azji wykorzystywany masowo i znaleźć go można w bardzo wielu potrawach. Stosuje się go również w medycynie – zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi, ułatwia trawienie, ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające, jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie – w sam raz na zimę :-)

Pikantna zupa rybna z dynią, imbirem i mleczkiem kokosowym

 

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru wołowego
  • 2 filety białej ryby, pokrojone w duże kawałki
  • 100 g boczku, pokrojonego w plastry
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1/6 dyni, pokrojonej w dużą kostkę
  • 3 pomidory, pokrojone w dużą kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w dużą kostkę
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 papryczki chilli (lub więcej jeżeli lubimy ostre jedzenie)
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sweet chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • makaron typu soba lub udong
  • bok choy (opcjonalnie)
  • dymka do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z limonki do smaku

Przygotowanie:

Boczek smażymy na patelni. Odstawiamy.

Z czosnku, chilli i imbiru robimy pastę w blenderze lub moździerzu.

W garnku zagotowujemy wywar. Dodajemy dynię, marchew, kukurydzę, pomidory, pastę z chilli, czosnku i imbiru, przecier pomidorowy, sos sweet chili, sos rybny i mleczko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. W międzyczasie gotujemy makaron.

Do zupy dodajemy kawałki ryby, boczek i bok choy. Bardzo delikatnie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut lub do czasu jak dynia lekko zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Podajemy z makaronem posypane świeżą dymką.

WH3A4379-copy WH3A4378-copy WH3A4386-copy WH3A4383-copy

 

5 myśli nt. „Zupa rybna z dynią, imbirem i mleczkiem kokosowym na ostro”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *