Wieprzowina Moo Shu – danie kuchni chińskiej, kolejne wyzwanie Daring Cooks

Aktualnym wyzwanim Daring Cooks jest Wieprzowina Moo Shu – pomysł Shelley, prowadzącej bloga C Mom Cook.

Moo Shu (pisane również Moo Shi) jest tradycyjnym daniem serwowanym w północnych Chinach, którego głównym składnikiem jest drobno pokrojona polędwica wieprzowa, pomieszana z jajkiem, pędami bambusa i chińskimi czarnymi grzybami (wood ears). Moo Shu podajemy razem z plackami mandaryńskimi i sosem Hoisin.
Naleśniki mandaryńskie to bardzo cienkie placki, których najpopularniejszym nadzieniem jest chyba kaczka po pekińsku, jak również obsmażane mięso lub warzywa. Zależnie od nadzienia, do ciasta można dodać cukier lub sól.
Każdego kto ma ochotę na powiew Dalekiego Wschodu, zapraszam do kuchni.

Placki mandaryńskie

Składniki: (16 placków)

• 250g mąki
• 190ml wrzącej wody
• 2 łyżeczki cukru
• olej sezamowy
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy cukier. Cały czas mieszając powoli dodajemy gorącą wodę. Mieszamy wszystkie składniki, aż się dobrze połączą i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto wydaje nam się zbyt suche, dodajemy po łyżeczce wody. Przykrywamy miskę wilgotnym ręcznikiem i odkładamy na 30 minut.

Rolujemy ciasto w wałek i dzielimy na 16 równych kawałków.

Bierzemy po dwa kawałki ciasta, które rozwałkowujemy na 8cm placki. Wierzch jednego placka smarujemy olejem sezamowym i sklejamy dwa placki razem, które dalej rozwałkowujemy na placek 20cm. Podczas wałkowania placków reszta ciasta powinna być przykryta wilgotnym ręcznikiem, aby nie wysychało.

placki-mandarynskie1[1]

Rozgrzewamy suchą patelnie i smażymy placki przez 2-3 minuty, z każdej strony, uważając aby nie zbrązowiały. Odkładamy na bok i przykrywamy ręcznikiem, aby nie ostygły. Przed podaniem oddzielamy placki od siebie. Dodatek oleju sezamowego zapobiega sklejaniu się placków.
placki-mandarynskie[1]
Jeżeli nie podajemy placków od razu, możemy je odgrzać na parze (1-2 minuty) lub w mikrofali (20-30 sekund).

Zawsze używaj wrzący wody, ułatwia ona późniejsze wałkowanie ciasta.

Wieprzowina Moo Shu

Składniki: (4 porcje)

• 30g suszonych, chińskich, czarnych grzybów (można zastąpić shitake i mum)
• 450g polędwicy wieprzowej, drobno pokrojonej
• ¾ szklanki (ok 100g) pędów bambusa, drobno pokrojonych
• 3 szklanki (ok 170g) kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
• 2 łyżki świeżo startego imbiru
• 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
• 3 duże jajka
• 1 łyżeczka soli
• 4 łyżki oleju
• 2 szczypiory od dymki
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 2 łyżeczki wina ryżowego np. Shaoxing
• kilka kropel oleju sezamowego
• placki mandaryńskie
Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie przez 15 minut, odcedzamy, osuszamy i cienko kroimy.

wood-ears[1]
Lekko ubijamy jajka razem z połową soli.

Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy jajka, jak na jajecznice, gdy się zetną, ale nie za mocno, odkładamy na bok.

poledwica-wieprzowa[1]

wieprzowina-mu-sho4[1]Rozgrzewamy pozostały olej i smażymy mięso około 1 minuty, aż zmieni kolor. Dodajemy grzyby, pędy bambusa, kapustę pekińską, szczypiory, czosnek, imbir i smażymy mieszając kolejne 2 minuty. Dodajemy resztę soli, sos sojowy i wino ryżowe, mieszamy i smażymy 2 minuty. Dodajemy jajka i kilka kropel sosu sojowego. Dokładnie mieszamy i po minucie odkładamy na bok.

wieprzowina-mu-sho3[1]Podajemy razem z plackami mandaryńskimi i sosem sojowym. Rozsmarowujemy łyżkę Hoisin na placku, dodajemy 2 łyżki wieprzowiny Moo Shu i zawijamy podobnie ja Burrito, z tym że górę zostawiamy „otwartą”.

wieprzowina-mu-sho2[1]

Sos Hoisin

Składniki:

• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki białego octu
• 1/8 łyżeczki zmielonego czosnku
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 20 kropel chińskiego sosu ostrego, ok ¼ łyżeczki w zależności jak ostry chcesz otrzymać sos
• 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę. Pierwsze wrażenie jest, jakby składniki nie chciały się połączyć, ale po dłuższej chwili otrzymujemy gładki sos.

4 thoughts on “Wieprzowina Moo Shu – danie kuchni chińskiej, kolejne wyzwanie Daring Cooks”

  1. Moniko, jak smakuje ostry chiński sos? mam w domu inny ostry sos – z papryczek (z Ameryki Południowej) – myślisz, że mogę go użyć?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *