Tzatziki – dip jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem

tzatziki (2)
Tzatziki (czyt: dza-dzee-kee) jest tradycyjnym greckim dodatkiem. Najczęściej leży na stole podczas całego posiłku.  Dip robi się z gęstego jogurtu, dzięki czemu może być rozsmarowany np. na krekersie lub służyć jako dip. Im dłużej potrzymamy tzatziki w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku możemy go trzymać nawet do tygodnia) tym bardziej poczujemy czosnkowy smak.

Składniki:

  • 2 szklanki gęstego greckiego jogurtu
  • 4-10 ząbków czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. W niektórych przepisach każa usunąć pestki, aby pozbyć się nadmiaru wody,  ale ja je zostawiam.  W zamian czego solę startego ogórka i po 5 minutach wyciskam go z nadmiaru wody i wrzucam do jogurtu.

W misce mieszamy razem oliwę z oliwek i sok z cytryny. Powoli dolewamy jogurt i wszystko razem dokładnie mieszamy.  Dodajemy odciśniętego ogórka i czosnku, w zależności od upodobań.  Gotowe !

Tzatziki jest super dodatkiem, bo nadaje się do prawie do wszystkiego. Ostanio serwowałam go z pieczonym kurczakiem i ziemniakami. Super lekkie i pożywne. Można nim też śmiało zastąpić sos czosnkowy :)

9 myśli nt. „Tzatziki – dip jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *