Tzatziki (czyt: dza-dzee-kee) jest tradycyjnym greckim dodatkiem. Najczęściej leży na stole podczas całego posiłku. Dip robi się z gęstego jogurtu, dzięki czemu może być rozsmarowany np. na krekersie lub służyć jako dip. Im dłużej potrzymamy tzatziki w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku możemy go trzymać nawet do tygodnia) tym bardziej poczujemy czosnkowy smak.
Składniki:
- 2 szklanki gęstego greckiego jogurtu
- 4-10 ząbków czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. W niektórych przepisach każa usunąć pestki, aby pozbyć się nadmiaru wody, ale ja je zostawiam. W zamian czego solę startego ogórka i po 5 minutach wyciskam go z nadmiaru wody i wrzucam do jogurtu.
W misce mieszamy razem oliwę z oliwek i sok z cytryny. Powoli dolewamy jogurt i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy odciśniętego ogórka i czosnku, w zależności od upodobań. Gotowe !
Tzatziki jest super dodatkiem, bo nadaje się do prawie do wszystkiego. Ostanio serwowałam go z pieczonym kurczakiem i ziemniakami. Super lekkie i pożywne. Można nim też śmiało zastąpić sos czosnkowy :)
Ja robię podobne, tylko z miętą. U nas najlepsze do mięsa z grilla :)
Ooo, z mietą, muszę spróbować :)
To mój ulubiony sos przypominający mi wakacje…..
tzatziki to ja uwielbiam, nawet ze zwykla kromką chleba mi zmakuje:)) a najbardziej to chyba jako dip na grilla:)
Uwielbiam :) Najbardziej smakuje mi do mieska :)
Pozdrawiam! :)
powiem tylko tyle, a raczej napisze: uwielbiam uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! :-)
Jak widac wszystkie mamy dobre gusta :)
Rany, przeczytałam i zgłodniałam… ;)
[…] Tzatziki – dip jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem […]