Tradycyjne paluszki rybne

Paluszki rybne zadebiutowały w Wielkiej Brytanii w latach piećdziesiątych ubiegłego stulecia w ramach rządowego programu ożywienia rybołówstwa. Birds Eye, firma, która wprowadziła je wtedy na rynek istnieje zresztą do dziś. Początkowo pojawiały się na półkach jako przyzwoitej jakości mrożone bloczki w panierce.
Niestety dziś, wskutek ogólnego spodlenia rynku artykułów spożywczych, paluszki rybne kojarzą się głównie z niskiego gatunku wyrobem rybopodobnym. Czyli szybkim, tanim i błyskawicznym w przygotowaniu zapychaczem, z wartościowym posiłkiem mającym niewiele wspólnego. W wielu mrożonkach, bo w trakiej formie paluszki kupowane są nadal najczęściej, zawartość ryby jest niższa niż 50%, a produkty faszerowane są skrobią ziemniaczaną, substancjami spulchniającymi i zagęszczającymi, tłuszczami innego pochodzenia itp. W zwiazku z czym, poza wygodą nie ma w nich niczego zachęcajacego, wręcz przeciwnie. Oglądaliśmy kiedyś w telewizji serię ‘Wiem co jem’ i tam zarówno ta prowadząca pani, jak i profesor Zdrówko potwierdziły tę niepochlebną opinię.
Inna sprawa to przygotować paluszki samodzielnie z pokrojonych w paski filetów odpowiednio przyprawionych i obtoczonych. Do czego zachęcam, bo zna się wtedy skład przygotowywanego dania i dobrze wie, co trafia na talerze. Danie nadal jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Tradycyjne paluszki rybne

Składniki:

• ok 500g filetu z białej ryby np. z dorsza
• bułka tarta
• jajko
• mąka
• olej do smażenia
• 1 ½ łyżki sosu sojowego
• ¾ łyżeczki sosu czosnkowo-chili
• ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Filety dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w podłużne paski. Z sosu sojowego, sosu czosnkowo-chili i pieprzu przygotowujemy marynatę i dokłanie mieszamy razem z rybą. Tak przygotowane odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowujemy 3 talerze: z mąką, roztrzepanym jajkiem i bułka tartą. Kawałki ryby najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku i na końcu panierujemy w bułce tartej. Odkładamy na osobny talerzyk.
W woku lub dużym garnku rozgrzewamy olej. Paluszki smażymy około 3 minuty z każdej strony, aż lekko zbrązowieją. Podajemy według upodobań z sosem ostro-kwaśnym, sweet chilli lub cytrynowym majonezem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *