Tartaletki ze śliwkami

tartelki ze śliwkami

 Tartaletki zrobiłam podczas rodzinnych odwiedzin. Jest to  szybki i nieskomplikowany deser.  Ciasto wyrobiłam wcześniej, więc po obiadku pozostało jedynie je rozwałkować i upiec.  A zapach…mimo, że wszyscy byli już najedzeni, to i tak zaczęło nam burczeć w brzuchach :) Z powodzeniem śliwki można zastąpić jabłkami lub innymi owocami.
Składniki: (na 6 tartelek)  Czas: 35 minut

  • 200g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru + ekstra na posypkę
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 8 śliwek, pokrojonych w ćwiartki
  • 50g orzechów, zmiażdżonych
  • ½ startej skórki pomarańczy
  • 1 białko

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220ºC .

Pokrojone w ćwiartki śliwki wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonu i cukru, z orzechami i skórką  pomarańczy.

W misce wymieszaj mąkę z masłem, dodaj 1 łyżkę cukru i cynamonu. Wymieszaj i dodaj 3-4 łyżki zimnej wody. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Zformuluj kulę i podziel ją na 6 równych kawałków.

Posyp blat mąką i rozwałkuj każdy kawałek na krążki o średnicy 14 cm.  Na każdy krążek rozłóż śliwki , zostawiając 1,5 cm wolnej krawędzi. Krawędź zawijamy na śliwki Smarujemy białkeim i posypujemy resztką cukru.

Pieczemy 15 minut, dopóki ciasto zbrązowieje. Podajemy ciepłe z budyniem lub lodami :)

tartelki ze śliwkami (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *