Tapenada

Tapenada – kolejna propozycja rodem z  kuchni francuskiej, której nazwa pochodzi od prowansalskiej nazwy kaparów tapeno. Pasta z oliwek, kaparów, anchois i oliwy z oliwek, świetna jako dodatek do chleba czy krakersów.

Składniki:

  • 250g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 filecików anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-8 łyżek oliwy z oliwek
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oliwki, czosnek, anchois, kapary i skórkę pomarańczy wrzucamy do miksera, pieprzymy, mielimy. Nadal miksując, dolewamy stopniowo oliwę i sok z cytryny.  Gotową pastę przekładamy do słoika i zalewamy dodatkowo odrobiną oliwy. Można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

4 myśli nt. „Tapenada”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *