Tapas, czyli małe porcyjki, specjały kuchni hiszpańskiej, od razu podbiły moje serce i na stałe zadomowiły się w naszym jadłospisie.
Początki tapas były skromne – kromka chleba lub plaster mięsa (najczęściej szynki lub chorizo) serwowane były w andaluzyjskich tawernach by służyć klientom do przykrywania kieliszków ze słodką sherry między łykami. Nazwa wzięła się stąd, że tapa po hiszpańsku znaczy pokrywka.
Obyczaj miał bardzo praktyczne zastosowanie – oprócz odganiania muszek znad sherry, słone mięso wzmagało pragnienie, a właściciel tawerny sprzedawał więcej trunku :) Tapas bardzo szybko zaczęły cieszyć się ogromna popularnością jako dodatek do napojów i patrząc na nocne życie w Hiszpanii, łatwo można stwierdzić zostało tak do dziś. :) Tapas bar, albo tapaseria, to obowiązkowy przystanek podczas wizyty w każdej hiszpańskiej miejscowości.
Poniżej moje ulubione tapas, łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego niezmiernie popularne: Gambas al Ajillo czyli krewetki z czosnkiem oraz Plato con jamon, chorizo, queso y limo czyli półmisek wędlin i serów z oliwkami :)
Gambas al Ajillo
Składniki:
- 750g krewetek
- 4 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku, poszatkowanego
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki suszonych płatków ostrej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wytrawnej sherry lub brandy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę, szklimy, dodajemy czosnek, płatki papryki i sól. Smażymy przez minutę. Zwiększamy maksymalnie ogień, dodajemy krewetki i zalewamy wszystko brandy. Smażymy tak na dużym ogniu przez 2-3 minuty lub aż krewetki zrobią się różowe. Ściągamy z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny i pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Plato con jamon, chorizo y limo
Składniki:
- szynka serrano
- szynka iberyjaska
- chorizo
- oliwki
- ser: żółty i pleśniowy
Aranżujemy wszystkie składniki na talerzu.
Kurczę, przeczytałam, obejrzałam i zgłodniałam… :)
No ja też zgłodniałam tylko zastanawiam się czy lepsze będą mrożone krewetki czy w zalewie?
Krewetki na pewno zaspokoja kazdy glod :) Moga byc i mrozone i w zalewie :)
ah ah, uwielbiam gambas al ajillo, z pewnoscia wyprobuje przepis :D pozdrawiam