Tabbouleh

Tabbouleh to popularna sałatka arabska z kaszy bulgur, pomidorów, pietruszki i mięty. Przepisów na sałatkę jest bardzo dużo i często różnią się one między sobą znacznie. Wybierając któryś, pamiętaj, że głównym składnikiem sałatki jest pietruszka i to ona nadaje kolor i smak potrawie. Tabbouleh doskonale smakuje razem z humusem i falaflami w chlebku pita i tak też często jest podawana. Jest to moim zdaniem zestaw doskonały.

Tabbouleh

Składniki:

  • 90g kaszy bulgur
  • 4 średniej wielkości pomidory, bez miąższu, pokrojone w kostkę
  • 2 szalotki ok. 60g, bardzo drobno pokrojone
  • 4 duże pęczki pietruszki ok. 160g, drobno pokrojonej
  • 2 pęczki mięty ok. 30g, drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę dobrze przepłukaj pod bieżącą wodą.

W misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na godzinę. Gotowe!  Tabbouleh podajemy w pokojowej temperaturze.


 

5 myśli nt. „Tabbouleh”

  1. od dawna mam chęć sama zrobić tę salatke bo bardzo ja lubię…..zachęciłaś mnie zdjęciami sliczne są. Jak będą "nasze" pomidory to zaraz zrobię

  2. Sprobujcie za Libanczykami dodac malutka garstke suszonych rodzynek (oczywiscie wczesniej
    wymoczonych).
    Czy tak, czy tak – pycha!
    iszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *