Tabbouleh to popularna sałatka arabska z kaszy bulgur, pomidorów, pietruszki i mięty. Przepisów na sałatkę jest bardzo dużo i często różnią się one między sobą znacznie. Wybierając któryś, pamiętaj, że głównym składnikiem sałatki jest pietruszka i to ona nadaje kolor i smak potrawie. Tabbouleh doskonale smakuje razem z humusem i falaflami w chlebku pita i tak też często jest podawana. Jest to moim zdaniem zestaw doskonały.
Tabbouleh
Składniki:
- 90g kaszy bulgur
- 4 średniej wielkości pomidory, bez miąższu, pokrojone w kostkę
- 2 szalotki ok. 60g, bardzo drobno pokrojone
- 4 duże pęczki pietruszki ok. 160g, drobno pokrojonej
- 2 pęczki mięty ok. 30g, drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę dobrze przepłukaj pod bieżącą wodą.
W misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na godzinę. Gotowe! Tabbouleh podajemy w pokojowej temperaturze.
od dawna mam chęć sama zrobić tę salatke bo bardzo ja lubię…..zachęciłaś mnie zdjęciami sliczne są. Jak będą "nasze" pomidory to zaraz zrobię
Uwielbiam tabbouleh, Twoje wygląda tak świeżo! Zdziwiła mnie tylko ta gałka, jeszcze nigdy takiego dodatku nie widziałam.
Piękny, soczyście zielony tabbouleh – o to chodzi!
Sprobujcie za Libanczykami dodac malutka garstke suszonych rodzynek (oczywiscie wczesniej
wymoczonych).
Czy tak, czy tak – pycha!
iszka
Wygląda tak radośnie, wiosennie. I te smaki, mniam.