To jest doskonała sałatka na lato, zimę, sylwestra, urodziny, kolacje czy lunch. Większość składników najczęściej mamy już pod ręką, pozostaje nam dokupić ewentualnie kapary, zgadłam?. Kupując kapary pamiętajcie, najbardziej cenione są te mniejsze, czyli małe, niedojrzałe jeszcze pąki kwiatów. Makaron penne możecie zastąpić innym, krótkim makaronem, który macie akurat w szafce. Smacznego :)
Sałatka z tuńczykiem, fasolą i kaparami
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka
- 400g białej fasoli
- 400g ugotowanego makaronu penne
- 1 cebula, drobno pokrojonej
- garść drobno pokrojonej, świeżej pietruszki
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek kaparów
- sól, pieprz do smaku
- grzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę zalewamy sokiem z cytryny i odkładamy na 10 minut.
Tuńczyka i fasolę odsączamy z puszki.
Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, z dodatkiem 1 łyżki kurkumy. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki.
W blenderze miksujemy ze sobą sok z cytryny z cebulą, oliwę z oliwek i kapary.
W dużej misce mieszamy ze sobą fasolę, penne i ¾ ilości pietruszki, tuńczyka i 3 łyżki kaparów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy dressingiem. Posypujemy pozostałą ilością pietruszki i ewentualnie grzankami.
Wspaniały blog…przepisy rewelacja!Powolutku testuję ale buraczki i chińskie pierożki po prostu zwalają z nóg.Pozwoliłam sobie polecić Twoją stronę.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!
Beatris, dziekuje za te bardzo mile slowa i pozdrawiam:)