Sushi -listopadowe wyzwanie Daring Cooks

Moje pierwsze wyzwanie z Daring Cooks. Czułam się trochę niepewnie, bo to pierwszy raz, a tu zobaczyłam sushi…? Sushi znam, lubię i umiem robić, więc się bardzo ucieszyłam :D

fodzzik 085

Sushi zaproponowały Audax (Audax Artifex) i Rose (The Bite Me Kitchen). W skład wyzwania wchodziły cztery części:  ugotowanie ryżu, dragon sushi roll (rolka w kształcie smoka), spiral roll (rolka w kształcie spirali z kolorowymi dodatkami) i nigiri sushi (kawałki ryżu z dodatkiem). Ryż gotowałam już wcześniej, nigiri także gościło na moim stole. Natomiast smok i spiralna rolka były dla mnie nowością.

fodzzik 060

Audax i Rose ze swojej strony jako dodatki  zaproponowały między innymi: awokado, ogórka, węgorza. Ale dały całkowitą swobodę w wyborze innych dodatków również. Wyczerpująco opisały metody robienia sushi i wykorzystywanych składników oraz  udzieliły cennych wskazówek dotyczących ich wyboru.   Ja zdecydowałam się zrobić spiral roll z : peklowaną rzodkwią, tuńczykiem, marchewką, ogórkiem, awokado i ostrym majonezem. Całkiem ładnie się to wszystko skomponowało.

fodzzik 064

Mój dragon roll zrobiłam z kurczakiem teryiaki (w końcu miałam okazję przygotować ten słynny sos) , ogórkiem i awokado na wierzchu.

fodzzik 082

nigiri

Nigiri były stosunkowo najprostsze do zrobienia: z tuńczykiem, łososiem, tamago i szyneczką nadziewaną serkiem filadelfia wymieszanym z wasabi. Fajnie było zrobić coś nowego. Już oczekuję z napięciem grudniowego wyzwania :)

sushi

dragon roll

spiral roll

sushi

6 myśli nt. „Sushi -listopadowe wyzwanie Daring Cooks”

  1. Piękne wyszło :) Całe gamy zdrowia i kolorów!
    Moja mama jest prawdziwym mistrzem sushi ;) Zawsze wychodzi jej piękne i smakowite, a ja je uwielbiam.
    Na Twoje skusiłabym się z pewnością, bo wygląda równie cudownie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *