Spaghetti z sosem dyniowym

Sezon na dynię w Polsce w pełni. W ramach ciekawostki użyłam jej niedawno w zastępstwie pomidorów do przygotowania sosu do spaghetti. Efekt był na tyle ciekawy, że pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem. W wersji wegetariańskiej zamiast wywaru z kurczaka użyjcie warzywnego, a wędzony boczek zastąpcie prażoną cebulką. Smacznego.

 

Spaghetti z sosem dyniowym

 

Składniki:

 

• 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
• 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
• 1 szklanka wywaru z kurczaka
• ½ szklanki mleczka kokosowego
• 2 papryczki chili, drobno pokrojone (lub do smaku)
• 2 cm świeżego imbiru, startego na drobnych oczkach
• 4-6 ząbków czosnku
• 100g boczku wędzonego
• ¼ szklanki startego parmezanu
• Sok z limonki do smaku
• sól
• świeżo zmielony zielony pieprz
• olej do smażenia
• makaron spaghetti

 

 

Przygotowanie:

 

Dynię zalewamy szklanką wywaru i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mleczko kokosowe, parmezan i robimy puree.

 

Na patelni smażymy boczek, który potem bardzo drobno kroimy lub mielimy na puder w blenderze.

 

W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulkę. Dodajemy czosnek, chili i imbir, dokładnie mieszamy. Dodajemy puree z dyni, doprawiamy solą, zielonym pieprzem i sokiem z limonki.

 

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z sosem dyniowym i podajemy posypane boczkiem.

 

WH3A5085 copy

WH3A5083 copy

3 thoughts on “Spaghetti z sosem dyniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *