Sezon na dynię w Polsce w pełni. W ramach ciekawostki użyłam jej niedawno w zastępstwie pomidorów do przygotowania sosu do spaghetti. Efekt był na tyle ciekawy, że pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem. W wersji wegetariańskiej zamiast wywaru z kurczaka użyjcie warzywnego, a wędzony boczek zastąpcie prażoną cebulką. Smacznego.
Spaghetti z sosem dyniowym
Składniki:
• 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
• 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
• 1 szklanka wywaru z kurczaka
• ½ szklanki mleczka kokosowego
• 2 papryczki chili, drobno pokrojone (lub do smaku)
• 2 cm świeżego imbiru, startego na drobnych oczkach
• 4-6 ząbków czosnku
• 100g boczku wędzonego
• ¼ szklanki startego parmezanu
• Sok z limonki do smaku
• sól
• świeżo zmielony zielony pieprz
• olej do smażenia
• makaron spaghetti
Przygotowanie:
Dynię zalewamy szklanką wywaru i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mleczko kokosowe, parmezan i robimy puree.
Na patelni smażymy boczek, który potem bardzo drobno kroimy lub mielimy na puder w blenderze.
W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulkę. Dodajemy czosnek, chili i imbir, dokładnie mieszamy. Dodajemy puree z dyni, doprawiamy solą, zielonym pieprzem i sokiem z limonki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z sosem dyniowym i podajemy posypane boczkiem.
Muszę próbować :) normalnie używam normalnie pomidorowego tylko wrzucam lokalne warzywa do smaku.
Brzmi ciekawie
Trochę eksperyment, ale serio wyszło całkiem w porządku, jak najbardziej spróbujcie. Warto użyć w tym przepisie dobrego makaronu, może być też pełnoziarnisty, my tu niestety nie mamy do takiego dostępu.