- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
- Białka należy dokładnie oddzielić od żółtek.
- Piekarnik ma być nagrzany przed rozpoczęciem pracy.
- Foremki do sufleta powinny być dokładnie wysmarowane masłem.
- Jeżeli nasze foremki są zbyt płytkie, można wydłużyć ścianki za pomocą paska z papieru pergaminowego.
- Podczas wzrastania sufletu nie wolno otwierać piekarnika!
Poniższy przepis na suflet podwójnie pieczony pochodzi z książki „Kitchen Heaven” Gordona Ramsya. Smacznego :)
Składniki:
- miękkie masło do wysmarowania foremek do sufletów
- 425ml mleka
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 60g cebuli
- 85g masła
- 85g mąki
- 225g dojrzałego sera Cheddar, startego + dodatkowo do posypki
- 6 jaj, rozdzielonych na żółtka i białka
- 2 łyżki musztardy angielskiej
- 200ml kremówki
- drobno pokrojona zielona pietruszka
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170ºC.
W garnku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) mleko razem z cebulą i gałką muszkatołową i odstawiamy na 15-20 minut.
W drugim garnku roztapiamy masło i powoli dodajemy mąkę, gotujemy przez 2 minuty cały czas mieszając. Odcedzamy mleko i powoli dodajmy je do mąki i masła, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 1-2 minuty, masa w tym czasie zgęstnieje.
Zdejmujemy garnek z ognia i do ciepłej masy dodajemy starty ser Cheddar, po czym wszystko mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie do masy serowej dodajemy żółtka i musztardę i wszystko ponownie mieszamy.
Na końcu na sztywną pianę ubijamy białka i powolnymi, okrężnymi ruchami łączymy z masą serową.
8 foremek do sufletów smarujemy masłem, przelewamy do nich masę i wkładamy w kąpieli wodnej do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut. (ścianki foremek dla pewności podwyższamy papierem pergaminowym, zwiększy to szanse na ładne wyrośnięcie sufletów)
Po 30 minutach wyjmujemy suflety z piekarnika, foremki wyjmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia na około godzinę.
Przed samym podaniem ponownie nagrzewamy piekarnik, tym razem do 240ºC.
Suflety delikatnie wyjmujemy z foremek (można pomóc sobie nożem) i układamy w większym naczyniu spodem do góry. Wszystkie po kolei polewamy kremówka, posypujemy żółtym serem i pietruszką. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5-10 minut lub aż suflety się zarumienią. Smacznego :)
piekłam suflet raz (czekoladowy) i chodziłam przy nim na palcach by nie opadł, ale warto było :) muszę powtórzyć czekoladowy i skusić się na jakiś wytrawny.
A ja własnie za suflet czekoladowy zabieram sie dzisiaj :)