Chińskie smażone pierożki z mięsnym farszem i celowo
przypieczonym i przywierającym do patelni spodem to częste danie na naszym
stole. Dobrze byłoby wpaść na jakieś zgrabne polskie tłumaczenie, bo angielski termin
pot-stickers ładnie wyjaśnia w czym rzecz, a nam takiego brakuje. Może coś
zaproponujecie?
przypieczonym i przywierającym do patelni spodem to częste danie na naszym
stole. Dobrze byłoby wpaść na jakieś zgrabne polskie tłumaczenie, bo angielski termin
pot-stickers ładnie wyjaśnia w czym rzecz, a nam takiego brakuje. Może coś
zaproponujecie?
W ramach
eksperymentu postanowiłam ostatnio zastąpić wieprzowinę kupionym na targu tuńczykiem. Marych, choć w zasadzie zjadł z apetytem, stwierdził, że obok prawdziwych (czyli nadziewanych mięsem) pot-stickerów te rybne to jednak
nie to samo. Efekt był oryginalny, nie powiem. Ja byłam zadowolona, bo lubię
rybę pod wieloma postaciami, więc polecam.
eksperymentu postanowiłam ostatnio zastąpić wieprzowinę kupionym na targu tuńczykiem. Marych, choć w zasadzie zjadł z apetytem, stwierdził, że obok prawdziwych (czyli nadziewanych mięsem) pot-stickerów te rybne to jednak
nie to samo. Efekt był oryginalny, nie powiem. Ja byłam zadowolona, bo lubię
rybę pod wieloma postaciami, więc polecam.
Smażone pierogi z tuńczykiem
Składniki ciasta:
·
2
szklanki mąki
·
1
szklanka gotującej wody
Składniki farszu:
·
200-300g
gotowanego tuńczyka
·
½
główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
·
3
ząbki czosnku, zmiażdżone
·
1 cm
świeżego imbiru, drobno pokrojony
·
1
cebula, drobno pokrojona
·
1
marchewka, starta
·
2
papryczki chili, drobno pokrojone
·
Sól,
pieprz do smaku
Sos sojowy do
maczania:
·
½
szklanki sosu sojowego
·
1 ząbek
czosnku, drobno pokrojony
·
1
mała papryczka chili, drobno pokrojona
·
dymka
drobno pokrojona
Przygotowanie:
Kapustę pekińską
solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody i
mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.
solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody i
mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.
W salaterce mieszamy
wszystkie składniki sosu.
wszystkie składniki sosu.
Mąkę mieszamy z
wodą i wyrabiamy ciasto. Sposób przygotowania pierogów oraz ich smażenia
znajdziecie we wpisie dotyczącym tradycyjnych chińskich pierożków z nadzieniem mięsnym. Smacznego!
wodą i wyrabiamy ciasto. Sposób przygotowania pierogów oraz ich smażenia
znajdziecie we wpisie dotyczącym tradycyjnych chińskich pierożków z nadzieniem mięsnym. Smacznego!
To ja poprosze przepis na te prawdziwe:)
Link jest w tekście ziom, drugi akapit :-) Pozdro.