Smażone pierożki z tuńczykiem

Chińskie smażone pierożki z mięsnym farszem  i celowo
przypieczonym i przywierającym do patelni spodem to częste danie na naszym
stole. Dobrze byłoby wpaść na jakieś zgrabne polskie tłumaczenie, bo angielski termin
pot-stickers ładnie wyjaśnia w czym rzecz, a nam takiego brakuje. Może coś
zaproponujecie?
W ramach
eksperymentu postanowiłam ostatnio zastąpić wieprzowinę kupionym na targu tuńczykiem. Marych, choć w zasadzie zjadł z apetytem,  stwierdził, że obok prawdziwych (czyli nadziewanych mięsem) pot-stickerów te rybne  to jednak
nie to samo. Efekt był oryginalny, nie powiem. Ja byłam zadowolona, bo lubię
rybę pod wieloma postaciami, więc polecam.

Smażone pierogi z tuńczykiem

 

 Składniki ciasta:

·
2
szklanki mąki
·
1
szklanka gotującej wody

Składniki farszu:

·
200-300g
gotowanego tuńczyka
·
½
główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
·
3
ząbki czosnku, zmiażdżone
·
1 cm
świeżego imbiru, drobno pokrojony
·
1
cebula, drobno pokrojona
·
1
marchewka, starta
·
2
papryczki chili, drobno pokrojone
·
Sól,
pieprz do smaku

Sos sojowy do
maczania:

·
½
szklanki sosu sojowego
·
1 ząbek
czosnku, drobno pokrojony
·
1
mała papryczka chili, drobno pokrojona
·
dymka
drobno pokrojona

Przygotowanie:

 

Kapustę pekińską
solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody i
mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.
W salaterce mieszamy
wszystkie składniki sosu.
Mąkę mieszamy z
wodą i wyrabiamy ciasto. Sposób przygotowania pierogów oraz ich smażenia
znajdziecie  we wpisie dotyczącym tradycyjnych chińskich pierożków z nadzieniem mięsnym. Smacznego!

2 myśli nt. „Smażone pierożki z tuńczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *