przypieczonym i przywierającym do patelni spodem to częste danie na naszym
stole. Dobrze byłoby wpaść na jakieś zgrabne polskie tłumaczenie, bo angielski termin
pot-stickers ładnie wyjaśnia w czym rzecz, a nam takiego brakuje. Może coś
zaproponujecie?
eksperymentu postanowiłam ostatnio zastąpić wieprzowinę kupionym na targu tuńczykiem. Marych, choć w zasadzie zjadł z apetytem, stwierdził, że obok prawdziwych (czyli nadziewanych mięsem) pot-stickerów te rybne to jednak
nie to samo. Efekt był oryginalny, nie powiem. Ja byłam zadowolona, bo lubię
rybę pod wieloma postaciami, więc polecam.
Smażone pierogi z tuńczykiem
·
2
szklanki mąki
·
1
szklanka gotującej wody
Składniki farszu:
·
200-300g
gotowanego tuńczyka
·
½
główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
·
3
ząbki czosnku, zmiażdżone
·
1 cm
świeżego imbiru, drobno pokrojony
·
1
cebula, drobno pokrojona
·
1
marchewka, starta
·
2
papryczki chili, drobno pokrojone
·
Sól,
pieprz do smaku
Sos sojowy do
maczania:
·
½
szklanki sosu sojowego
·
1 ząbek
czosnku, drobno pokrojony
·
1
mała papryczka chili, drobno pokrojona
·
dymka
drobno pokrojona
Przygotowanie:
solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody i
mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.
wszystkie składniki sosu.
wodą i wyrabiamy ciasto. Sposób przygotowania pierogów oraz ich smażenia
znajdziecie we wpisie dotyczącym tradycyjnych chińskich pierożków z nadzieniem mięsnym. Smacznego!
To ja poprosze przepis na te prawdziwe:)
Link jest w tekście ziom, drugi akapit :-) Pozdro.