Scallops czyli przegrzebki z szynką.

Znalazłam ostatnio na półce w domu ocet ryżowy Chiankiang. Kupiłam go z rozbiegu, razem z innymi produktami kuchni azjatyckiej, nie myśląc zupełnie do czego go użyję. I tak stał parę tygodni, aż rzucił mi się w oczy. Na przepis ten natrafiłam szukając zastosowania dla mojego octu. Chiankiang jest najwyższej jakości ciemnym octem ryżowym. Jak to się mówi jest najlepszy z najlepszych.  Zrobiony z lepkiego ryżu, wody i soli, ma smak słodko-kwaśny z domieszką  dymu, jakby z grilla obok :) . Idealnie nadaje się do opiekanych potraw lub jako sos do maczania.  Scallops można ten znaleźć pod nazwą muszle  Św. Jakuba i chyba nie są zbyt popularne. Myślę, że można je spokojnie zastąpić dużymi krewetkami, a ocet chiankiang octem balsamicznym :)
 Składniki:

  • 175 g mrożonych, obranych scallops
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka  startego korzenia imbiru
  • 60 g pokrojonej szynki
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnego  sherry
  • 1 łyżka octu ryżowego Chiankiang lub octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • mała garść świeżej kolendry do przybrania

Przygotowanie:
scallops1W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy świeżo starty imbir, po kilku sekundach  dodajemy scallops i i smażymy około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szynkę, a po 30 sekundach ocet ryżowy (czy sherry), ocet chiankiang i sos sojowy.  Smażymy jeszcze 1 minutę, żeby zredukować sos. Scallops zrobią się matowe i ściemnieją w czasie gotowania.

Podajemy np. na garści różnokolorowej sałaty. Ja podałam na makaronie wcześniej podsmażonym w woku z kapustą pekińską , z sosem sojowym i ostrą papryką. Posypujemy kolendrą. Smacznego :)

 

scallops2

3 myśli nt. „Scallops czyli przegrzebki z szynką.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *