Salmon en Croute czyli łosoś w cieście

Kawałek łososia owinięty ciastem francuskim – danie, które na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ryb i amatorom kuchni francuskiej. Swego czasu jedno z wyzwań Daring Cooks, jako bezmięsna alternatywa dla Beef Wellington.

Składniki :

  • 150g serka filadelfia
  • 120g mieszanki sałat: argula, watercress i szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki bardzo drobno pokrojonych kaparów
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 500g ciasta francuskiego
  • 500g filetu z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

W blenderze mieszamy serek filadelfia z sałatami, skórką z cytryny, kaparami i szczypiorkiem na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z łososia dokładnie płuczemy.

Rozwałkowujemy ciasto na duży kwadrat o grubości około 3mm, tak aby swobodnie owinąć  nim kawałek ryby. Kładziemy łososia na środek i łyżką nakładamy masę szpinakową na wierzch i pod kawałek ryby. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i zwijamy jak paczkę (w żadnym miejscu nie powinno być więcej niż dwie warstwy ciasta). Wkładamy do lodówki na 20 minut, nagrzewamy piekarnik do 200ºC, a przed pieczeniem ciasto smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 30 minut lub aż ciasto zbrązowieje. Żeby sprawdzić, czy łosoś się upiekł, nakłuwamy paczkę ostrzem noża, po 3 sekundach wyciągamy i jeżeli nóż jest gorący na wewnętrznej części nadgarstka ryba jest gotowa.  Ja zamiast jednego dużego kawałka podałam 4 indywidualne porcje :)
 
Możemy podawać z kremowym sosem szpinakowym lub szczawiowym.
Składniki:

  • 60g szpinaku lub szczawiu
  • 200ml wytrawnego vermouthu
  • 1 łyżka wywaru rybnego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :
Roztapiamy masło w garnku i szklimy cebulkę. Dodajemy szpinak i wlewamy vermouth. Czekamy aż alkohol wyparuje, dodajemy wywar rybny i kremówkę. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

5 myśli nt. „Salmon en Croute czyli łosoś w cieście”

  1. Ten łosoś chodzi za mną już jakiś czas. Zawsze jednak czegoś brakuje. A to ciasta francuskiego, a to szpinaku, a to znów łososia ;)
    Twój wyszedł przepięknie.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *