Kawałek łososia owinięty ciastem francuskim – danie, które na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ryb i amatorom kuchni francuskiej. Swego czasu jedno z wyzwań Daring Cooks, jako bezmięsna alternatywa dla Beef Wellington.
Składniki :
- 150g serka filadelfia
- 120g mieszanki sałat: argula, watercress i szpinaku (może być mrożony)
- 2 łyżki bardzo drobno pokrojonych kaparów
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 500g ciasta francuskiego
- 500g filetu z łososia
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
W blenderze mieszamy serek filadelfia z sałatami, skórką z cytryny, kaparami i szczypiorkiem na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z łososia dokładnie płuczemy.
Rozwałkowujemy ciasto na duży kwadrat o grubości około 3mm, tak aby swobodnie owinąć nim kawałek ryby. Kładziemy łososia na środek i łyżką nakładamy masę szpinakową na wierzch i pod kawałek ryby. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i zwijamy jak paczkę (w żadnym miejscu nie powinno być więcej niż dwie warstwy ciasta). Wkładamy do lodówki na 20 minut, nagrzewamy piekarnik do 200ºC, a przed pieczeniem ciasto smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 30 minut lub aż ciasto zbrązowieje. Żeby sprawdzić, czy łosoś się upiekł, nakłuwamy paczkę ostrzem noża, po 3 sekundach wyciągamy i jeżeli nóż jest gorący na wewnętrznej części nadgarstka ryba jest gotowa. Ja zamiast jednego dużego kawałka podałam 4 indywidualne porcje :)
Możemy podawać z kremowym sosem szpinakowym lub szczawiowym.
Składniki:
- 60g szpinaku lub szczawiu
- 200ml wytrawnego vermouthu
- 1 łyżka wywaru rybnego
- 1 cebula drobno pokrojona
- 100ml kremówki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Roztapiamy masło w garnku i szklimy cebulkę. Dodajemy szpinak i wlewamy vermouth. Czekamy aż alkohol wyparuje, dodajemy wywar rybny i kremówkę. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Ten łosoś chodzi za mną już jakiś czas. Zawsze jednak czegoś brakuje. A to ciasta francuskiego, a to szpinaku, a to znów łososia ;)
Twój wyszedł przepięknie.
Pozdrawiam
robilam niedawno z pesto. pychotka niezla! twoja wersja bardzo mi sie podoba i chyba wkrotce sie skusze :-)
Piekłam kiedyś rybę w cieście francuskim i była bardzo smaczna:)
Fajny pomysł!
Już od dawna chodzi za mną "zapakowanie" czegoś do ciasta francuskiego…
Pozdrawiam! :)
Danie jest naprawde pyszne, goraco polecam :)