Sałatka ziemniaczana – czerwcowe wyzwanie daring Cooks

Sałatka ziemniaczana, pomysł Jami Sorrento, była sporym zaskoczeniem w roli kolejnego wyzwania Daring Cooks. Portal przyzwyczaił mnie do dań raczej wyszukanych, albo przynajmniej będących dla mnie nowością, a typowa sałatka jaką znamy, czyli taka z dużą ilością majonezu, gotowanymi warzywami lub śledziami jest przecież bardzo powszechna i do tego niezwykle prosta w przygotowaniu.

Jako, że nie byłoby to tak naprawde żadne wyzwanie, postanowiłam spróbować czegos innego, bardziej odpowiadajacego porze roku i temperaturze za oknem i przygotować sałatkę ze świeżymi sezonowymi szparagami zawiniętymi w szynkę parmeńską, i jajkiem w koszulce i skropić wszystko lekkim klasycznym dressingiem. Mieszanka szpinaku, sałaty rocket i roszponki oraz świeżo starty parmezan wzmocniły wiosenny charakter sałatki i nadały jej naturalnej lekkości.

Składniki: (4 porcje)
• 600g młodych ziemniaków, obrane lub nie, przekrojone na pół
• 250g szparagów
• 200g szynki parmeńskiej
• 200g mieszanki sałat: szpinaku, roszponki i rocket
• 50g sera parmezan
• garść drobno pokrojonej bazylii
• 1 łyżka masła
• 4 jajka
Dressing:
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 2 łyżki octu z cydru jabłkowego
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki dressingu i odstwiamy.

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane mieszamy z bazylią i masłem.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Obcinamy twarde końcówki szparagów i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Ugotowane szparagi kroimy na 3 części, z których połowę zawijamy w szynkę parmeńską.

W dużej misce mieszamy ziemniaki i szparagi z dressingiem.

Przygotowujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy dużo wody, którą po zagotowaniu solimy i dodajemy do niej 1-2 łyżki octu. Jajka gotujemy pojedyńczo we wrzątku przez 3 minuty.
Na talerzu aranżujemy sałatę, ziemniaki i szparagi. Na górze kładziemy jajko i posypujemy wszystko serem parmezan. Smacznego :)

6 thoughts on “Sałatka ziemniaczana – czerwcowe wyzwanie daring Cooks”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *