Sałatka ze szparagami, jajkiem i boczkiem

Zawsze z sentymentem myślę o tej sałatce, wspominając ciepłe, letnie wieczory spędzone na balkonie.  Połączenie jajka i słonego boczku razem z chrupiącymi szparagami i orzechami jest doskonałe, lekkie i orzeźwiające. Wszystko polane lekko kwaśnym dressingiem…poezja smaku na talerzu.

Sałatka ze szparagami, jajkiem i boczkiem

Składniki:

  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 500g szparagów
  • 50g podsmażonych i zgniecionych orzechów

Dressing:

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego winnego octu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik na 100°C.

Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy boczek. Nożyczkami kroimy boczek na mniejsze kawałki. Razem z orzechami wkładamy do piekarnika, aby utrzymać ciepłą temperaturę.

Zagotowujemy wodę w garnku. Jajka wrzucamy do gotującej wody i gotujemy 5 minut (jeżeli wolimy twarde żółtko, to gotujemy jajka o 3-4 minuty dłużej). Odcedzamy i wrzucamy jajka do wody z lodem, ochładzamy je jak najszybciej, aby zakończyć proces gotowania. Zapobiega to również powstaniu ciemnej obwódki wokół żółtka.  Przed podaniem obieramy i kroimy na pół.

Mieszamy wszystkie składniki dressingu.

Przygotowujemy szparagi. Obcinamy końcówki, około 2-3 cm i wrzucamy do wrzątku na około 5 minut. Odcedzamy i układamy na talerzach.

Do szparagów dodajemy połówki jajka, posypujemy boczkiem i orzechami. Polewamy wszystko dressingiem. Możemy podawać ze świeżym pieczywem.


   

Jedna myśl nt. „Sałatka ze szparagami, jajkiem i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *