Zawsze z sentymentem myślę o tej sałatce, wspominając ciepłe, letnie wieczory spędzone na balkonie. Połączenie jajka i słonego boczku razem z chrupiącymi szparagami i orzechami jest doskonałe, lekkie i orzeźwiające. Wszystko polane lekko kwaśnym dressingiem…poezja smaku na talerzu.
Sałatka ze szparagami, jajkiem i boczkiem
Składniki:
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 6 jajek
- 500g szparagów
- 50g podsmażonych i zgniecionych orzechów
Dressing:
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego winnego octu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik na 100°C.
Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy boczek. Nożyczkami kroimy boczek na mniejsze kawałki. Razem z orzechami wkładamy do piekarnika, aby utrzymać ciepłą temperaturę.
Zagotowujemy wodę w garnku. Jajka wrzucamy do gotującej wody i gotujemy 5 minut (jeżeli wolimy twarde żółtko, to gotujemy jajka o 3-4 minuty dłużej). Odcedzamy i wrzucamy jajka do wody z lodem, ochładzamy je jak najszybciej, aby zakończyć proces gotowania. Zapobiega to również powstaniu ciemnej obwódki wokół żółtka. Przed podaniem obieramy i kroimy na pół.
Mieszamy wszystkie składniki dressingu.
Przygotowujemy szparagi. Obcinamy końcówki, około 2-3 cm i wrzucamy do wrzątku na około 5 minut. Odcedzamy i układamy na talerzach.
Do szparagów dodajemy połówki jajka, posypujemy boczkiem i orzechami. Polewamy wszystko dressingiem. Możemy podawać ze świeżym pieczywem.
pięknie wygląda ;]
mniaaam…