Ryż Pilau

Pilau (pilaf, polo, polao, plov) jest to danie, w którym nasiona ryżu  lub pszenicy są najpierw smażone, a potem gotowane w przyprawionym wywarze. W zależności od pochodzenia może być serwowane z mięsem lub warzywami.  Danie pochodzi z Persji i z powodzeniem zostało adoptowane w przez zachodnią część świata. W kuchni hinduskiej tak samo jak dal, jest nieodłącznym dodatkiem do posiłku.
Składniki:

  • 225g ryżu Basmati
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki /30ml oleju
  • 1 łyżeczka /5ml nasion kozieradki
  • ½ łyżeczki /2,5ml kurkumy
  • 1 łyżka /15ml nasion sezamu
  • 1 łyżka /15ml zmielonego kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki /1,5ml soli
  • 2 goździki
  • 4 strączki kardamonu, lekko rozkruszone
  • 5 nasion czarnego pieprzu
  • 450ml wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka/15ml zmielonych migdałów
  • Świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

 Moczymy ryż przez 30 minut.

Na oleju smażymy cebulkę i czosnek, aż zmiękną. Dodajemy nasiona kozieradki, sezamu, kurkumę, kminek, sól, goździki, kardamon i pieprz i smażymy jeszcze przez minutę.

Odcedzamy ryż i dodajemy do garnka. Wszystko razem smażymy jeszcze przez 3 minuty i zalewamy wywarem z kurczaka. Całość zagotowujemy, przykrywamy i dusimy  na małym ogniu przez 20 minut lub dopóki cały płyn odparuje.  Nie podnosimy w tym czasie przykrywki. Odstawiamy ryż na 5 minut i za pomocą widelca delikatnie mieszamy. Dodajemy zmielone migdały i przyprawiamy kolendrą.

6 myśli nt. „Ryż Pilau”

  1. o ja też! lubię takie smaczki oj lubię i to bardzo!
    może w końcu te nasiona kozieradki użyję co mi w szafce lezą i nie wiem co z nimi począć ;)

  2. ja nuczyłam się robić pilau, ale trochę inaczej na maśle bez cabuli i czosnku, ale uwielbiam go!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *