Choć sery i jamony nadal pozostają w sferze marzeń, oliwki po długiej przerwie znów zagościły w mojej kuchni. Na pierwszy ogień poszła pomidorowo-oliwkowa salsa – popularny w kuchni śródziemnomorskiej dodatek do ryb i owoców morza.
Ryba z pomidorową salsą
Składniki:
• 4 filety białej ryby (dziś popularny na Bantayanie kilawan)
• 5 średnich pomidorów
• 6 ząbków czosnku, poszatkowanych
• 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
• 150g zielonych, pokrojonych oliwek
• 1 szklanka cukinii, pokrojonej w kostkę
• 1 papryczka chili, drobno pokrojona
• 1 szklanka białego wina
• ½ szklanki wywaru z kurczaka
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżka bazylii
• 1 łyżeczka cukru
• 2 duże ziemniaki, pokrojone w grube plastry
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety solimy i pieprzymy i odkładamy na 15 minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę, aż się zarumieni.
Dodajemy oliwki, czosnek, chili i pomidory. Smażymy przez około 3 minuty.
Dodajemy ziemniaki, przecier pomidorowy i zalewamy wszystko winem i wywarem z kurczaka. Przyprawiamy cukrem, oregano i bazylią.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy filety rybne, przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy, że filety są już posolone i oliwki mają słony smak).
Przykrywamy i gotujemy kolejne 15 minut.
Gotową potrawę aranżujemy na talerzu.