Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem
Zawsze wolałam makaron od ryżu i stąd ryżowe dania są u mnie rzadkością. Muszę się przyznać, że risotto ugotowałam pierwszy raz. Przepis na podstawowe Risotto alla parmigiana był na opakowaniu, a ja miałam zbędne puszki tuńczyka i kapary w lodówce :)  Tuńczyka dodałam ciut za dużo (2 puszki) i risotto wyszło  za gęste, ale wybaczcie, w końcu to pierwszy raz :) Chyba zaczne częściej robić risotto, bo bardzo mi smakowało i do tego nie wymaga wielkich nakładów czasowych. Już się do mnie uśmiechają krewetki z zamrażarki :)

 Składniki:

  • 1 litr wywaru (pomieszałam kostKę warzywną, drobiową i wołową)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Świeżo starty pieprz
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 12 łyżek suchego ryżu ARBORIO
  • 1 puszkia tuńczyka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
  • 100 g bardzo drobno pokrojonych kaparów 

Przygotowanie:
Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

Rosół podgrzewamy w garnku i zostawiamy w stanie lekkiego wrzenia.

Na teflonowej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy cebulę ,czosnek i papryczki chili.    Dodajemy kapary i mieszamy jeszcze z minutkę Do tego wrzucamy suchy ryż i obsmażamy przez około 2 minuty.

Następnie podlewamy ryż wywarem używając do tego najlepiej nabierki do zupy. 1-2 nabierki póki ryż wypije cały wywar i znowu 1-2 nabierki. Tak się bawimy przez okolo 15-20 minut aż ryż zmięknie. W tym czasie ryż musi być ciągle mieszany, aby nie przykleił się do dna.  Przed samym końcem dodajemy tuńczyka z puszki i szpinak.

Jak już ryż zmięknie, dodajemy parmezan, masło i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy.  Risotto gotowe!!!

Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

6 myśli nt. „Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *