Zawsze wolałam makaron od ryżu i stąd ryżowe dania są u mnie rzadkością. Muszę się przyznać, że risotto ugotowałam pierwszy raz. Przepis na podstawowe Risotto alla parmigiana był na opakowaniu, a ja miałam zbędne puszki tuńczyka i kapary w lodówce :) Tuńczyka dodałam ciut za dużo (2 puszki) i risotto wyszło za gęste, ale wybaczcie, w końcu to pierwszy raz :) Chyba zaczne częściej robić risotto, bo bardzo mi smakowało i do tego nie wymaga wielkich nakładów czasowych. Już się do mnie uśmiechają krewetki z zamrażarki :)
- 1 litr wywaru (pomieszałam kostKę warzywną, drobiową i wołową)
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- Świeżo starty pieprz
- 100 g świeżo startego parmezanu
- 12 łyżek suchego ryżu ARBORIO
- 1 puszkia tuńczyka
- 300 g świeżego szpinaku
- 1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
- 100 g bardzo drobno pokrojonych kaparów
Przygotowanie:
Rosół podgrzewamy w garnku i zostawiamy w stanie lekkiego wrzenia.
Na teflonowej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy cebulę ,czosnek i papryczki chili. Dodajemy kapary i mieszamy jeszcze z minutkę Do tego wrzucamy suchy ryż i obsmażamy przez około 2 minuty.
Następnie podlewamy ryż wywarem używając do tego najlepiej nabierki do zupy. 1-2 nabierki póki ryż wypije cały wywar i znowu 1-2 nabierki. Tak się bawimy przez okolo 15-20 minut aż ryż zmięknie. W tym czasie ryż musi być ciągle mieszany, aby nie przykleił się do dna. Przed samym końcem dodajemy tuńczyka z puszki i szpinak.
Jak już ryż zmięknie, dodajemy parmezan, masło i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Risotto gotowe!!!
Uwielbiam risotto. W kazdej postaci. A tak pieknie podane zachwyciloby niejedno podniebienie :)
Piekny blog. Dużo smaków, które lubię. :-) Będe tu częstym gościem, nie ma innej rady ;-))) Pozdrawiam :-))
Jakie apetyczne zdjecia :)Wspaniała propozycja :)
Dziekuje za pochwaly :)
[…] czy trzeba coś dodawać, poza: “dopiszcie ciasto francuskie do listy zakupów”?. Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem – trochę za gęste dla risottowych ortodoksów, ale bardzo oryginalne, przepis autorski . […]
Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)