Risotto z krewetkami, karczochami i szczyptą szafranu


Moje drugie podejście do risotta i  jestem z niego bardzo zadowolona. Powoli staję się to moją ulubioną potrawą z ryżu. Przepis na podstawowe risotto się nie zmienia, a reszta…hulaj dusza, woda na młyn dla mojej głowy pełnej pomysłów.  Od razu wiedziałam, że będą krewetki, a jak krewetki to karczochy, aaa to jeszcze trochę startej skórki pomarańczy i szafran. Nie mogło do tego zabraknąć chili i imbiru i wszystko się razem pięknie skomponowało. Po ostatnich doświadczeniach z gęstością byłam już bardziej uważna, i tym razem risotto wyszło wyśmienite  :D

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka (250gr)  ryżu arborio
  • 150g krewetek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, poszatkowane
  • 1 puszka karczochów, po odcedzeniu 340g
  • Starta skórka z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki chili
  • 1 łyżeczka szafranu
  • ½  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 duża czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek wytrawnego wina lub vermutu
  • 1,2-1,5 wywaru (pomieszałam pół na pół kurczaka i wołowinę)
  • 50-60g startego parmezanu
  • Sól do smaku (ja dodałam około 1 łyżeczki)
  • Dymka na posypkę

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej + masło. Dodajemy cebulkę i szklimy na małym ogniu około 5-10 minut. Dodajemy czosnek, imbir, chili, pieprz i skórkę pomarańczy i smażymy wszystko jeszcze około 1-2 minuty.
Zwiększamy ogień i dodajemy ryż i mieszamy z resztą składników, po minucie ryż powinien stać się lekko przezroczysty, dodajemy wtedy wino o cały czas mieszając smażymy, dopóki alkohol wyparuje i zostanie sama esencja. Dodajemy karczochy, solimy  i podlewamy 1 nabierką wywaru. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy ryż, podlewając kolejną nabierką dopiero, jak zniknie poprzednia. Jest to ważne, żeby podlewać małymi porcjami, a nie całym wywarem na raz. Powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany, ale nie rozmiękczony, około 15 minut. Jeżeli skończy nam się wywar, dodajemy wody. Na samym końcu, dosłownie 2-3 minuty przed zdjęciem garnka z ognia dodajemy krewetki i mieszamy z ryżem. Po 3 minutach ściągamy garnek, dodajemy łyżkę masła i ser parmezan. Mieszamy wszystko, przykrywamy i pozwalamy odetchnąć przez 2 minuty.  Przekładamy na talerz, posypujemy dymką i parmezanem. Miodzik :)

One thought on “Risotto z krewetkami, karczochami i szczyptą szafranu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *