Moje drugie podejście do risotta i jestem z niego bardzo zadowolona. Powoli staję się to moją ulubioną potrawą z ryżu. Przepis na podstawowe risotto się nie zmienia, a reszta…hulaj dusza, woda na młyn dla mojej głowy pełnej pomysłów. Od razu wiedziałam, że będą krewetki, a jak krewetki to karczochy, aaa to jeszcze trochę startej skórki pomarańczy i szafran. Nie mogło do tego zabraknąć chili i imbiru i wszystko się razem pięknie skomponowało. Po ostatnich doświadczeniach z gęstością byłam już bardziej uważna, i tym razem risotto wyszło wyśmienite :D
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka (250gr) ryżu arborio
- 150g krewetek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku, poszatkowane
- 1 puszka karczochów, po odcedzeniu 340g
- Starta skórka z ½ pomarańczy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka szafranu
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 duża czubata łyżka masła
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
- 1 kieliszek wytrawnego wina lub vermutu
- 1,2-1,5 wywaru (pomieszałam pół na pół kurczaka i wołowinę)
- 50-60g startego parmezanu
- Sól do smaku (ja dodałam około 1 łyżeczki)
- Dymka na posypkę
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej + masło. Dodajemy cebulkę i szklimy na małym ogniu około 5-10 minut. Dodajemy czosnek, imbir, chili, pieprz i skórkę pomarańczy i smażymy wszystko jeszcze około 1-2 minuty.
Zwiększamy ogień i dodajemy ryż i mieszamy z resztą składników, po minucie ryż powinien stać się lekko przezroczysty, dodajemy wtedy wino o cały czas mieszając smażymy, dopóki alkohol wyparuje i zostanie sama esencja. Dodajemy karczochy, solimy i podlewamy 1 nabierką wywaru. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy ryż, podlewając kolejną nabierką dopiero, jak zniknie poprzednia. Jest to ważne, żeby podlewać małymi porcjami, a nie całym wywarem na raz. Powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany, ale nie rozmiękczony, około 15 minut. Jeżeli skończy nam się wywar, dodajemy wody. Na samym końcu, dosłownie 2-3 minuty przed zdjęciem garnka z ognia dodajemy krewetki i mieszamy z ryżem. Po 3 minutach ściągamy garnek, dodajemy łyżkę masła i ser parmezan. Mieszamy wszystko, przykrywamy i pozwalamy odetchnąć przez 2 minuty. Przekładamy na talerz, posypujemy dymką i parmezanem. Miodzik :)
Ale bym zjadła takie risotto, a krewetki muszą być przepyszne w takim zestawie.