Raitha – dip jogurtowy

Na hinduskiem stole nie może zabraknąc Raithy. Jest to sos na bazie jogurtu, pomieszany z ogórkiem, miętą i kolendrą. Raitha jest bardzi podobna do greckiego dipu Tzatziki, różni się tylko rodzajem dodawanych przypraw. Najprostsze przepisy w zasadzie różnią się nieznacznie. Bardziej aromatyczna raitha będzie dodatkowo zawierać kminek, pieprz cayenne , ananas czy papaje. Może być doprawiona na ostro za pomocą imbiru, zielonej papryczki chili czy nasion musztardy. Raitha idealnie wkomponowuje się w ostre sosy curry na hinduskiej uczcie.

raitha

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu
  • 1 maly ogórek, obrany, bez nasion, starty
  • 1 zielona papryczka chili, drobno pokrojona
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku i pieprzy cayenne
  • 1 łyżka posiekanej kolnedry
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki na 1 godzinę :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

ziemniaki po bombajsku

2 myśli nt. „Raitha – dip jogurtowy”

  1. Hi monikucha, thankyou for visiting and your help with the website! It is nice to know a fellow food blogger in Poznan :) And yes, it really is a pain when I can't find a lot of things here, but i am glad to know there are other internet alternatives. This is a great blog and I love how you are interested in so many types of cuisines! It is a shame i can't read polish without the help of google translate but i will do my best, haha. Nice to meet you!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *