Kolejny wynalazek zza oceanu. Wyśmienita i prosta przystawka. Idealne danie na imprezę ze znajomymi albo szybką kolację. Słowo quesadilla (czyt. kesadija) pochodzi z hiszpańskiego i dosłownie oznacza „małe serowe coś”. W Meksyku quesadilla jest bardzo popularnym snackiem, którego najprostszą formą jest właśnie zapiekana tortilla (czyt. tortija) nadziewana serem, złożona na pół. Quesadilla może być nadziewana różnymi składniki : kurczakiem, wołowiną, fasolą, ziemniakami, guacamole, jajkiem sadzonym, grzybami, szpinakiem czy szynką. Tak więc do roboty i stwórz własną quesadillę! :)
Składniki:
- 1 duża pszenna tortilla (albo 2 małe)
- 100-150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki sera blue (stilton też jest dobry), rozkruszony
- 5-6 grubych plastrów pomidora
- 1/2 avocado, pokrojone w plastry
- 100 g boczku, pokrojony w kawałki i usmażony
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski
- awokado ranch dreesing: 1/8 awokado, 1/4 szklanki ranch dressing, garść drobno pokrojonej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Na pszenną tortille nakładamy żółty ser, na całą powierzchnię.
Na połowę tortilli układamy ser blue , awokado , plastry pomidora i boczek oraz cebulę.
Wkładamy to piekarnika, aż się ser roztopi i składniki się ze sobą zaczną łączyć.
Wyjmujemy i czekamy z 1-2 minuty, aż lekko ostygnie i składamy na pół .
Kroimy na 3 -4 części i każdą polewamy dressingiem awokado ranch lub innym ulubionym Awokado ranch dressing to nic innego jak typowy ranch dressing zmiksowany z awokado i pietruszką. Przepis na ranch dressing znajdziesz tutaj. Śmiało możesz użyć kupionego w sklepie.
O Matko, ja się piszę na takie małe, serowe coś :)
Kasia, na pewno nie będziesz zawiedziona :)
Pyszoootaaaaaa!!! Zapisuję do kajecika przepis. piękne foty :) pozdrawiam!
[…] Quesadilla z awokado, boczkiem i serem blue […]