Quesadilla z awokado, boczkiem i serem blue

Kolejny wynalazek zza oceanu. Wyśmienita i prosta przystawka. Idealne danie na imprezę ze znajomymi albo szybką kolację. Słowo quesadilla (czyt. kesadija) pochodzi z hiszpańskiego i dosłownie oznacza „małe serowe coś”.  W Meksyku quesadilla jest bardzo popularnym snackiem, którego najprostszą formą jest właśnie zapiekana tortilla (czyt. tortija) nadziewana serem, złożona na pół. Quesadilla może być nadziewana różnymi składniki : kurczakiem, wołowiną, fasolą, ziemniakami, guacamole,  jajkiem sadzonym, grzybami, szpinakiem czy szynką. Tak więc do roboty i stwórz własną quesadillę! :)

Składniki:
  • 1 duża  pszenna tortilla (albo 2 małe)
  • 100-150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki sera blue (stilton też jest dobry), rozkruszony
  • 5-6 grubych plastrów pomidora
  • 1/2 avocado, pokrojone w plastry
  • 100 g boczku, pokrojony w kawałki i usmażony
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski
  • awokado ranch dreesing: 1/8 awokado, 1/4 szklanki ranch dressing, garść drobno pokrojonej pietruszki
Przygotowanie:

 

quesadillas

 

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.

 

Na pszenną tortille nakładamy  żółty ser, na całą powierzchnię.

 

Na połowę  tortilli układamy ser blue , awokado , plastry pomidora i boczek oraz cebulę.

 

Wkładamy to piekarnika, aż się ser roztopi i składniki się ze sobą zaczną łączyć.

 

Wyjmujemy i czekamy z 1-2 minuty, aż lekko ostygnie i składamy na pół .

 

Kroimy  na 3 -4 części i każdą  polewamy dressingiem awokado ranch lub innym ulubionym Awokado ranch dressing to nic innego jak typowy ranch dressing zmiksowany z awokado i pietruszką.  Przepis na ranch dressing znajdziesz tutaj. Śmiało możesz użyć kupionego w sklepie.

 

quesadilla

 

4 myśli nt. „Quesadilla z awokado, boczkiem i serem blue”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *