Zrobiłam ten pudding w połowie imprezy, więc zaręczam, że nie zajmuje wiele czasu. 15 minut przygotowanie i 15 minut pieczenie. Pudding serwujemy na ciepło, chrupiący z zewnątrz, a w środku o konsystencji plynnej. Mi się to niestety nie udalo, bo trzymałam go za długo, ale i tak był przepyszny. Szczególnie z lodami, które chłodziły ten mocno czekoladowy smak :)
Składniki: (4 sztuki)
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki whisky lub brandy
- 125g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 125g masła
- 4 jajka
- 150g cukru
- 50g mąki
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
Umieszczamy miskę nad lekko gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę, esencję waniliową, whisky i masło. Jak tylko wszystko się rozpuści i dokładnie wymiesza, ściągamy z ognia.
W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladową miksturę. Jeszcze trochę mieszamy, aż się wszystko razem połączy.
Wysmarowujemy 4 po 250ml formy masłem i posypujemy cukrem. Rozlewamy ciasto do foremek i pieczemy 10-12 minut lub dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek. Ja trzymałam swoje nieco dłużej około 20 minut i się za bardzo w środku upiekły.
Podajemy ciepłe z lodami albo budyniem.
Wspaniale wygląda :) Uwielbiam takie desery :)
Mniam, mniam :) Chetnie przylaczylabym sie do konsumpcji takich pysznosci :)
Zastanawiam sie, czy mozna zamiast gorzkiej czekolady uzyc mlecznej?
Nie probowalam tego robic z gorzkiej czekolady, ale robilam trufle z mlecznej zamiast gorzkiej i wyszly o.k. Mysle, ze mozna spokojnie sprobowac :)
[…] – autor: Pudding czekoladowo-waniliowy « Monikucha online | Listopad 2, 2009 | […]