Pudding czekoladowo-waniliowy

pudding czekoladowy (1)

Zrobiłam ten pudding w połowie imprezy, więc zaręczam, że nie zajmuje wiele czasu. 15 minut przygotowanie i 15 minut pieczenie. Pudding serwujemy na ciepło, chrupiący z zewnątrz, a w środku o konsystencji plynnej. Mi się to niestety nie udalo, bo trzymałam go za długo, ale i tak był przepyszny. Szczególnie z lodami, które chłodziły ten mocno czekoladowy smak :)
 Składniki: (4 sztuki)

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki whisky lub brandy
  • 125g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 125g masła
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 50g mąki

 Przygotowanie:

pudding czekoladowy (2)

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.

Umieszczamy miskę nad lekko  gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę, esencję waniliową, whisky i masło. Jak tylko wszystko się rozpuści i dokładnie wymiesza, ściągamy z ognia.

W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladową miksturę. Jeszcze trochę mieszamy, aż się wszystko razem połączy.

Wysmarowujemy 4 po 250ml formy masłem i posypujemy cukrem. Rozlewamy ciasto do foremek i pieczemy 10-12 minut lub dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek. Ja trzymałam swoje nieco dłużej około 20 minut i się za bardzo w środku upiekły.

Podajemy ciepłe z lodami albo budyniem.

 pudding czekoladowy

4 myśli nt. „Pudding czekoladowo-waniliowy”

  1. Mniam, mniam :) Chetnie przylaczylabym sie do konsumpcji takich pysznosci :)

    Zastanawiam sie, czy mozna zamiast gorzkiej czekolady uzyc mlecznej?

  2. Nie probowalam tego robic z gorzkiej czekolady, ale robilam trufle z mlecznej zamiast gorzkiej i wyszly o.k. Mysle, ze mozna spokojnie sprobowac :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *