Polędwica wieprzowa nadziewana stiltonem zawinięta w pieczoną paprykępod chrupiącą pancettą. Z sosem romesco na boku.

Na dobry początek Nowego Roku proponuję swój przepis autorski. Jestem ogromną fanką polędwicy wieprzowej. Lubię ją w każdej formie, ale zdecydowanie najbardziej, gdy jest smażona w całości i krojona na małe steaki, krwiste lub średnio wysmażone :) Poniższy przepis planowałam już od pewnego czasu. Lubię tę fazę kreacji, kiedy szukam w głowie odpowiednich składników. I szukam tak długo, póki nie będę całkowicie usatysfakcjonowana. Czasami  zostawiam pomysł i wracam do niego po paru tygodniach, gdy jestem pewna o co dokladnie chodzi. I tak było w tym wypadku. Wiedziałam co chcę podać i jak to ma wyglądać. W sklepie zobaczyłam pancettę, która błyskawicznie zastąpiła planowaną szynkę parmeńską i była kropką nad i. Smak pieczonej papryki z dominującym stiltonem i chrupiącą pancettą….Wiedziałam już, że moja polędwiczka to będzie poezja smaku i uczta dla naszego podniebienia. Pieczone w rozmarynie i tymianku ziemniaki razem z sosem romesco uzupełniły danie doskonale  :)

Składniki (2 porcje)

  • polędwica wieprzowa 250g
  • 3 papryki
  • ser stilton
  • 200g pancetty w plastrach
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • tłuszcz do pieczenia
  • sos romesco
  • liście sałaty do przybrania

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy paprykę, aż zacznie brązowieć. Gorącą paprykę przekładamy do papierowej torby i szczelnie zamykamy. Po 30 minutach paprykę obieramy. Skórka powinna sama odchodzić od miąższu. Im większe kawałki papryki w całości tym lepiej, bo łatwiej będzie owinąć polędwicę.

Polędwicę dokładnie myjemy i suszymy. Solimy i pieprzymy. Robimy nacięcia z trzech stron i wkładamy tam ser stilton. Obkładamy polędwicę smażoną papryką i zawijamy w pancettę. Całość zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 8-12 godzin.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.  Wyciągamy polędwicę z lodówki i owijamy w folię aluminiową, zostawiając sporo miejsca w środku. Pieczemy w piekarniku 20 minut. Wyciągamy z folii i przekładamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy kolejne 5-6 minut, uważając, aby nie przypalić pancetty. Ściągamy z ognia i odkładamy na 5-8 minut. Kroimy. Polędwiczka na zdjęciu smażona była krócej, 15 minut w piekarniku, 5 minut na patelni.

 Pieczone ziemniaki:

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do garnka, solimy, zalewamy zimna wodą. Zagotowujemy, gotujemy około 5 minut i odcedzamy. Przekładamy na blachę z kilkoma łyżkami tłuszczu (smalec, oliwa, tłuszcz gęsi). Pieczemy w 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy listki rozmarynu, tymianku i czosnek (nieobrany). Po 25 minutach mieszamy ziemniaki z ziołami i wkładamy na kolejne 25 minut.

Układamy na talerzu polędwicę, ziemniaki, sałatę  i sos. Delektujemy się lekką  teksturą polędwiczki, przenikającym się wzajemnie  smakiem stiltona i pieczonej papryki :)

Sos romesco

Składniki:

  • 3 duże papryki pimento (można zastąpić zwykłą papryką)
  • 4 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 małe, wysuszone papryczki chili
  • 4 pomidory sundried
  • ¼ szklanki prażonych migdałów
  • ¼ szklanki prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka brandy
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 skibka chleba

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

Suszone papryczki moczymy w wodzie parę godzin. Namoczone, bez pestek przekładamy na blachę.

Do papryczek chili dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w ćwiartki, bez pestek i skórką do góry i nieobrany czosnek. Pieczemy około 15-20 minut lub dopóki papryczki nie zaczną brązowieć.

W międzyczasie na patelni prażymy orzechy.

Upieczone pomidory, papryki i czosnek obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i ucieramy na gładką masę. 

 

2 myśli nt. „Polędwica wieprzowa nadziewana stiltonem zawinięta w pieczoną paprykępod chrupiącą pancettą. Z sosem romesco na boku.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *