Pieczarki nadziewane grzybami i serem pleśniowym

Nadziewane grzybami i serem pleśniowym zapiekane pieczarki, zawinięte w wędzony boczek i posypane żółtym serem.

Nadzienie z pieczarek możesz zastąpić np. boczniakami czy kurkami. Zamiast boczku możesz użyć np. prosciutto.

Pieczarki nadziewane grzybami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 6 dużych, płaskich pieczarek
  • Ok. 200g pieczarek
  • 50g masła
  • ½ pęczka świeżego tymianku, bardzo drobno pokrojonego
  • 50ml wytrawnego vermutu
  • 20g włoskich orzechów, drobno pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 100g miękkiego sera pleśniowego
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Za pomocą procesora rozdrobnij 200g grzybów. Rozgrzej masło ma patelni i podsmaż grzyby. Dodaj czosnek, orzechy i wermut. Smaż tak długo, aż cała woda wyparuje i grzyby będą jednolitą, gęstą masą. Dodaj tymianek i wszystko dobrze pomieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180°C.

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

6 dużych pieczarek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki.

Każdą pieczarkę połóż na dwóch plasterkach boczku.

Wypełnij każdą pieczarkę łyżką masy grzybowej. Na to rozsmaruj łyżkę sera pleśniowego i ponownie dodaj łyżkę masy grzybowej. Zawiń pieczarkę w boczek i posyp żółtym serem.

Zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Podaj na liściach sałaty z pieczywem. Jak lubisz ostre jedzenie, to dodaj ostry sos np. Harissę.


3 myśli nt. „Pieczarki nadziewane grzybami i serem pleśniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *