Nadziewane grzybami i serem pleśniowym zapiekane pieczarki, zawinięte w wędzony boczek i posypane żółtym serem.
Nadzienie z pieczarek możesz zastąpić np. boczniakami czy kurkami. Zamiast boczku możesz użyć np. prosciutto.
Pieczarki nadziewane grzybami i serem pleśniowym
Składniki:
- 6 dużych, płaskich pieczarek
- Ok. 200g pieczarek
- 50g masła
- ½ pęczka świeżego tymianku, bardzo drobno pokrojonego
- 50ml wytrawnego vermutu
- 20g włoskich orzechów, drobno pokrojonych
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- ok 100g miękkiego sera pleśniowego
- 12 plastrów wędzonego boczku
- żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Za pomocą procesora rozdrobnij 200g grzybów. Rozgrzej masło ma patelni i podsmaż grzyby. Dodaj czosnek, orzechy i wermut. Smaż tak długo, aż cała woda wyparuje i grzyby będą jednolitą, gęstą masą. Dodaj tymianek i wszystko dobrze pomieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
6 dużych pieczarek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki.
Każdą pieczarkę połóż na dwóch plasterkach boczku.
Wypełnij każdą pieczarkę łyżką masy grzybowej. Na to rozsmaruj łyżkę sera pleśniowego i ponownie dodaj łyżkę masy grzybowej. Zawiń pieczarkę w boczek i posyp żółtym serem.
Zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut, aż ser się roztopi.
Podaj na liściach sałaty z pieczywem. Jak lubisz ostre jedzenie, to dodaj ostry sos np. Harissę.
O jakie to musi być dobre!
Do takich pieczarek zabieram się od dawna ale jakoś bez rezultatu…Twoje wyglądaja przepysznie!
Wygląda super, muszą być naprawdę smaczne!