Papas arrugadas

Papas arrugadas czyli kanaryjskie, pomarszczone ziemniaki. Lokalne danie wymagające tylko dwóch składników, małych ziemniaków i soli morskiej, serwowane z czerwonym lub zielonym sosem Mojo

Składniki:

  • małe ziemniaki
  • sól morska

Przygotowanie:

Do garnka z bardzo słoną wodą (na wyspach podobno używają wody morskiej) wkładamy ziemniaki, które powinny pływać. Jeżeli nie pływają, dodajemy więcej soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie odcedzamy większość wody i posypujemy ziemniaki cienką warstwą soli. Delikatnie potrząsamy garnkiem, sól się lekko skrystalizuje na ziemniakach. Gdy reszta wody wyparuje  ściągamy garnek z ognia i przykrywamy papierowym ręcznikiem na 5 minut – w tym czasie skórka powinna się zmarszczyć. Podajemy z sosem mojo czerwonym (rojo) lub zielonym (verde).

Sos: Mojo Rojo

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 200ml oliwy z oliwek
  • 150ml winnego octu
  • 3 suszone papryczki chili
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Suszona papryczkę dodajemy do gotującej się wody, ściągamy z ognia i dostawiamy na 1 godzinę.

Obieramy główkę czosnku.

Umieszczamy wszystkie składniki (oprócz oliwy) w blenderze i miksujemy na gładką masę. Miksując powoli dodajemy oliwę.

 

Sos Mojo Verde

Składniki :

  • 1 główka czosnku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml octu winnego
  • 1 duża garść posiekanej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka soli

 Przygotowanie:

Obieramy główkę czosnku. Umieszczamy wszystkie składniki (oprócz oliwy) w blenderze i mielimy. Miksując powoli dodajemy oliwę i mieszamy wszystko razem.

3 myśli nt. „Papas arrugadas”

  1. W grudniu byłam na Teneryfie, jeszcze pamiętam smak tych ziemniaczków i innych pyszności nawet tych z przyssawkami… Pycha objadłam się tam za wszystkie czasy;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *