Poniższy przepis pochodzi z książki Judy Witts „ Secrets From My Tuscan Kitchen”.
Składniki :
- 1 litr kremówki
- 100g cukru
- 1 laska wanilii
- 4 ½ łyżeczki żelatyny
- 90ml zimnej wody
Przygotowanie :
Kremówkę gotujemy razem z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do śmietanki razem z resztą laski po czym odstawiamy na 30 minut.
Przygotowane salaterki smarujemy olejem o naturalnym smaku np. rzepakowym (zapobiegnie to przywarciu deseru do kokilek).
Żelatynę rozsypujemy równomiernie na powierzchni zimnej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
Ciepłą kremówkę łączymy z żelatyną i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Miksturę rozlewamy do salaterek i wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin. Schłodzoną babeczkę przekładamy na talerz, obracając do góry dnem. Możemy ułatwić sobie zadanie zanurzając na chwilę dno salaterki we wrzątku.
Podajemy z owocami, sosami owocowymi lub np. miodem. Ja podałam ze świeżymi malinami, sosem z owoców leśnych i przyozdobiłam skarmelizowanym cukrem :)
Wow, jestem zauroczona wyglądem tego deseru. Piękne!!!
Ojej, jaka śliczna:)
Przepięknie wygląda – dekoracja cudowna!
Pozdrawiam:)
Panna cota przepiękna, a Twoje karmelowe ozdoby mistrzostwo świata, próbowałam kiedyś ale tylko nabałaganiłam.
uwielbiam ten deser, a dekoracja po prostu cudowna….;)
Dekoracja obłędna. Piękny deser!
Uwielbiam Panna cotę! Twoja wygląda cudownie, a te spiralki z karmelizowanego cukru… MISTRZOSTWO:) Pzdr Aniado
Pyszności ! I jaka śliczna :)
Deser super, ale zdradz tajemnice jak zrobilas te sprezynki karmelowe.
cudownie się prezentuje!
Oj, oj, dziękuje za te wszystkie pochwały :) Thiessa, sprężynki karmelowe robimy tak: roztapamy cukier z woda w proporcji 2:1, jak powstanie karmel, to ściagamy z ognia, studzimy i za pomoca widelczyka formujemy różne kształty , po nabraniu wprawy robi sie szybciutko :) Możesz poszukać w necie pod hasłem "spun sugar". Pozdrawiam :)
Jeżeli jest tak smaczna jak wygląda, to już jestem jej największą fanką ;)
Pysznie to wygląda! :)
przepięknie ozdobiony deser, jem oczami
Mam pytanko ile wyjdzie mniej wiecej tych panna cott?
Olka, z tych proporcji wyjda 4-6 deserow, w zaleznosci od wielkosci salaterek:)