Dzisiaj propozycja na pyszne i pożywne śniadanie, czyli omlet z dodatkami. Lekko kwaskowe gruszki zamarynowane w occie świetnie komponują się smakowo ze słonawym boczkiem i kremowym serem gorgonzola, a orzechy nadają delikatnej chrupkości. Danie niezawodnie wprawia w dobry humor już od rana :)
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 łyżka masła
- ser gorgonzola
- gruszki w occie
- podsmażony boczek
- posiekane orzechy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy jajka i smażymy tak jak naleśniki. Gdy spód się zetnie, a góra będzie jeszcze lekko płynna dodajemy na wierzch ser gorgonzola, gruszki pokrojone w kostkę i boczek w ilościach według uznania. Dodatki powinny się lekko wtopić w jajka. Za pomocą łopatki składamy omlet w pół i podsmażamy jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić spodu. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i podajemy :)
Bardzo ekskluzywna propozycja :) Super pomysł na omlet.
Pozdrawiam :)
Moniko gruszki i gorgonzola to cudowne połączenie, mniam
mmm te gruszki! ale mnie to zaintrygowało!