Omlet z serem gorgonzola, boczkiem i gruszkami

Dzisiaj propozycja na pyszne i pożywne śniadanie, czyli omlet z dodatkami. Lekko kwaskowe gruszki zamarynowane w occie świetnie komponują się smakowo ze słonawym boczkiem i kremowym serem gorgonzola, a orzechy nadają delikatnej chrupkości. Danie niezawodnie wprawia w dobry humor już od rana :)

Składniki: (1 omlet)

  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżka masła
  • ser gorgonzola
  • gruszki w occie
  • podsmażony boczek
  • posiekane orzechy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy jajka i smażymy tak jak naleśniki. Gdy spód się zetnie, a góra będzie jeszcze lekko płynna dodajemy na wierzch ser gorgonzola, gruszki pokrojone w kostkę i boczek w ilościach według uznania. Dodatki powinny się lekko wtopić w jajka. Za pomocą łopatki składamy omlet w pół i podsmażamy jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić spodu. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i podajemy :)

 

   

3 thoughts on “Omlet z serem gorgonzola, boczkiem i gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *