Muffinki bananowo-czekoladowe

Szybkie i pyszniutkie babeczki bananowe z dużą ilością czekolady. Najlepiej smakują prosto z pieca, gdy kawałki czekolady rozpływają się w ustach  :)
Składniki :

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 120g roztopionego masła
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka połamanej czekolady
  • ½ szklanka posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Banany miksujemy na gładką masę, łączymy z jajkami, cukrem, masłem, wanilią i dokładnie miksujemy.

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia cynamon i sól. Dodajemy czekoladę i orzechy.

Do suchych składników dodajemy miksturę bananową i dokładnie mieszamy po czym przekładamy do foremek.

Pieczemy w 180ºC przez 25-30 minut. Wychodzi około 10 babeczek.

6 myśli nt. „Muffinki bananowo-czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *