Sałatkę zrobiłam do Tangine z kurczaka (przepis pojawi się wkrótce) bo lubię mieć coś zielonego do przegryzania :) W przepisie wykorzystałam pomysl Agi z blogu Eksperymentalnie na pieczoną soczewicę i był to pomysł doskonały :)
Składniki :
- 1 puszka ciecierzycy, upieczonej w piekarniku z ostrą papryką, kminkiem i garam masala (po 1 łyżeczce), podpatrzone u
- 3 pomidory, bez miąższu, drobno pokrojone
- ½ papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 10 oliwek, pokrojonych w paski
- 2 selery naciowe, pokrojone w paski
- 1 czerwona cebula , drobno pokrojona
- świeże liście szpinaku, , drobno porozdzierane
- sałata watercress i rocket (garść)
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego, czerwonego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty
- 1 łyżka zmielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy że sobą wszystkie składniki sałatki dressingu. Po 10 minutach możemy podawać :) Dla niektórych sałatka może wydawać się kwaśna (kurczak tangine był słodki, więc smaki się równoważyły), wtedy można zwiększyć ilość oliwy z oliwek lub zmniejszyć kwaśne np ocet lub sok z cytryny.
Pyszna :-) Lubię takie sałatki, lubię ciecierzycę w sałatkach. Pozdrawiam :-))
Fajna sałatka, lubię surowy szpinak w sałatkach i podoba mi się dodatek mięty :)
Wstyd sie przyznac ale nie jadlam jeszcze saldki z ciecierzyca.. nawet nie wiem czy ja moge tutaj dostac. Ciekawi mnie jak ona smakuje
Witam się :)
POmysł na sałatkę jest super, a pieczona ciecierzyca już od dawna chodzi mi po głowie… Mam jeszcze pół paczuszki, więc może za jakiś czas ten pomysł wcielę w życie.
Tymczasem ślę pozdrowienia :)
[…] Ja do tego podałam sałatkę marokańską z ciecierzycą […]