Kurczak w sosie chili

Rozpędzam się po przerwie w nowej kuchni powoli, więc klasyka gości ostatnio na naszym stole dosyć często. Soczyste kawałki kurczaka podane z aromatycznym ryżem to danie klasyczne w wielu kuchniach świata, zwłaszcza tych azjatyckich. Tym razem postanowiłam podać je na ostro, żeby nie powiedzieć bardzo ostro, więc tym, którym nie w smak pikantne dania polecam ograniczenie ilości chili do powiedzmy 2 małych łyżeczek. Delikatny ryż z pietruszką dodatkowo skutecznie gasi ogień papryki.


Składniki:

  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej cebuli
  • 3 łyżeczki świeżo posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 700g piersi kurczaka, bez skóry i kości
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki rosołu
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki szałwi
  • 1/8 łyżeczki proszku gorczycowego

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy  olej. Wrzucamy cebulę i czosnek; smażymy na złoty kolor, mieszając około 5 minut. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy je kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki,  doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub pajdą chleba.

9 thoughts on “Kurczak w sosie chili”

  1. Do klasyki mozna wrocic zawsze. Podoba mi sie dobor przypraw. W przyszla niedziele mam gosci i kto wie, czy sie nie skusze na ta potrawe. Oczywiscie chilli odpada. Uwielbiamy z mezem ostre dania, ale malo kto jest odporny na to co dla nas jest delikatnie ostre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *