Kurczak po indyjsku

kurczak Balaji
Wracam znowu do kurczaka, mimo, że miałam niedawno całego na obiad. Tym razem diametralnie zmiana frontów i atak kuchni indyjskiej. Przepis znalazłam w darmowej gazetce, rozdawanej na stacji metra i od razu mi się spodobał, a w szczególności salsa z mango, która okazała się wyśmienita.

Składniki:

  • 10 pałek kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (oba składniki drobno pokrojone i  dobrze wymieszane)
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 100 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki cinamonu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej

Salsa:

  • 1 papryczla chilli, obrana i drobno pokrojona
  • 4 szczypiory, drobno pokrojone
  • 1 awkodao, drobno pokrojone
  • 2 mango, drobno pokrojone
  • 1 limonka
  • 50 g sałaty rocket
  • mango salsaPrzygotowanie:

Pałki kurczaka dokładnie myjemy i głeboko nacinamy w 4-5 miejscach. Mieszamy ze sobą  sok z cytryny, pastę czosnkową-imbirową, sól i chilli w proszku i obsmarowujemy tym dokładnie kurczaka. Wkładamy do lodówki na 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy jogutrową marynatę, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Marynujemy w niej pałki przez 3-4 godziny w lodówce.

Teraz mamy czas na przygotowanie salsy. Drobno pokrojone składniki mieszamy ze sobą dokładnie, skrapiając wszystko sokiem z limonki.

Kurczaka można zrobić na grillu albo w piekarniku.  Podajemy pokriopionego sokiem z cytryny z liśćmi sałaty. Ja do tego przygotowałam jeszcze placki cebulowe, ale ziemniaki albo frytki będą w sam raz :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *