Kurczak Kung Pao

kurczak Kung Pao (3)
Musiałam „ochrzcić” swój nowy wok, więc ugotowałam mój ulubiony Kurczak  Kung Pao. Ostro słodki sos i chrupiące orzeszki, pycha. Jak ktoś się boi, że orzeszki powchodzą mu w zęby, bez obaw, obróka termiczna spowoduję, że będę miękkie i  miło odczuwalne w jedzeniu :) Kurczak Kung Pao jest tradycyjną potrawą z prowincji Sichuan, powstałą na część urzędnika Ding Baozhen, żyjącego za czasów Dynasti Qing. Poniższy przepis jest którymś z koleji, który próbowałam i zdecydowanie najlepszym. Zaintrygowal mnie ten zielony ogórek, dotychczas nie spotykany w innych przepisach. I muszę powiedzieć, że sprawdził się znakomicie i chyba częściej będę dodawać ogóreczka to stir fry :)
Skadniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka, umyte i pokrojone w kostkę lub w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 średni zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • ½ pęczku dymki, pokrojona na 1 cm kawaki
  • 50g niesolonych orzeszków

Marynata:

  • 2 łyżki (30ml) skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki (30ml)Shao Hosing (wino do gotowania) można zastąpić wytrawną sherry lub octem ryżowym
  • 2 (30ml) łyżki jasnego sosu sojowego

Sos:

  • 6 łyżek (90ml) sosu Hoisin (chiński sos BBQ)
  • 8 łyżek (120ml) jasnego sosu sojowego
  • 6 łyżek (90ml) Shao Hosing (wino do gotowania) można zastąpić wytrawną sherry lub octem ryżowym
  • 4 łyżki (60ml) octu jablkowego
  • 6 łyżek (90ml) sosu ostrygowego
  • 4 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 4 łyżki (60ml)wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki (30ml)oleju
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 6 ząbków  czosnku
  • 7-9 suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki pieprzu Sichuan
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Kurczaka umieść w marynacie i przechowaj w lodówce przez 35 minut. W tym czasie możesz przygotowac sobie warzywa, umyc i pokroić. W salaterce wymieszaj wszystkie płynne składniki sosu + cukier.

Na rozgrzanym suchym woku podsmaż papryczki chili i ziarna pieprzu. Odłóż na bok. Wymieszaj 2 papryczki i 2 ziarna pieprzu z sosem i zmiksuj w blenderze. Można też je pokruszyć w moździerzu i wymieszać.

Rozgrzej wok i podsmaż orzeszki aż zbrązowieją. Następnie podsmaż kawałki kurczaka razem z marynatą. . Odłóż na bok. Jeżeli resztki mąki przypalą się, trzeba umyć woka przed ponownym użyciem.

Na tym samym gorącym  woku  podsmaż kolejno: cebulę, paprykę i ogórka z dymką. Połącz z kurczakiem i orzeszkami.  Zalej sosem i duś póki nie zgęstnieje. Jeżeli potrawa wydaje nam się za rzadka, wymieszjamy 1 łyżkę skrobi kukurydzianej i 1 łyżką wody i dolewamy do sosu. Jeżeli sos wyszedł ciut za gęsty rozcieńczamy wodą.

kurczak-kung-pao-1
Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego :)

kurczak-kung-pao-2

20 thoughts on “Kurczak Kung Pao”

  1. Wiosenkam dziekuje bardzo :)
    Cudawianki czas najwyzszy na zakupy, tym bardziej , ze starczy ci to na dluuuggooo, no chyba, ze bedziesz jesc chinszczyzne codziennie :)

  2. Wiosenka dziekuje bardzo :)
    Cudawianki czas najwyzszy na zakupy, tym bardziej , ze starczy ci to na dluuuggooo, no chyba, ze bedziesz jesc chinszczyzne codziennie :)

  3. Witaj, no czuje, ze znalazlam bratnia dusze :) Niedawno z Moim Jedynym eksperymentowalismy z przepisami na General Tso! Uwielbiam ten moment, w ktorym okazuje sie ze udalo sie nam przeniesc smak zza oceanu do naszej malej kuchni :)

    Pozdrawiam!

  4. O jak ja kocham takie cudowności! Wok to po prostu mój faworyt i większość mojego obiadowego kucharzenia objawia się właśnie w nim. Przepis do ulubionych obowiazkowo :D

  5. Wlasnie wrocilem z Soho…powinienem byl zajsc Chinatown, chociaz i tak najlepsza chinszczyzna w LDN jesta na Bayswater:)
    a Ty jeszcze tym kurczakiem po oczach! jezeli umre z powodu wyslinienia to Twoja winaaaaaaaa………

  6. zrobiłem to danie z przepisu wczoraj, i muszę przyznać, że coś jest tu nie tak ;) Proszę sprawdź ilość składników, czy gdzieś nie pomyliłaś "łyżki" z "łyżeczką", bo robiłem jotę w jotę jak tu napisano i wyszła mi z sosu okropna, ultrasłodka breja, przy tym o smaku tak intenstywnym i diabelnie słonym, że urywało głowę. Żeby w ogole się dało to spożyć dolałem ponad litr (!!!) wody do sosu, co uczyniło z dania zupę. A i tak nadal zabija smakiem… w zasadzie nie wiem czego. Glutaminianu sodu z sosów ostrygowych i hoi-sin? ;) A i dodam, że wsypałem 2 a nie 4 łyżki curku, bo już mi zaczynało coś nie grać w w tym momencie :)

    Bardzo szkoda, że tak wyszło bo danie wyglądało apetycznie, a i pisałaś, że to Twoje ulubione. Ale nie wierzę, że to tak ma smakować, jak wyszło u mnie, bo żeby to zjeść bez poprawek trzeba by wypalić sobie 80% kubków smakowych ;)

    Mam też pytanie o obsmażanie papryczek suszonych i pieprzu. To na sucho czy na oleju? Bo wrzuciłem na sucho, momentalnie zaczeło dymić. Miałem też to nieszczęście, że dym wciągnąłem do płuc ;) NIE POLECAM – 30 min kaszlałem a nos piecze z 3 godziny ;PPP

    poza tym chciałem pogratulować super blogu. Robie z Twoich przepisów już któreś danie, i przyznam, że to pierwsza wpadka :)

  7. Tru, wczoraj ugotowalam to danie ponownie i wyszlo doskonale. Sos Kung Pao ma smak bardzo intensywny, troche BBQ slodko-ostre. Czemu danie wyszlo ci diablenie slone, to nie wiem, wiekszosc soli pochodzi z sosu sojowego, którego jest tutaj stosunkwo malo. Papryczki mozna podsmazac i na sucho i w oleju. W tym przypadku jest na sucho i owszem papryczki jak podsamzone za dlugo zaczynaja dymic i mozna sie przy tym niezle nakaszlec.
    Mam nadzieje, ze inne przepisy okazaly sie bardziej udane. pozdrawiam :)

  8. Ola, musze sie przyznac, ze z tofu nie probowalam. Kung Pao jest tradycyjnie serwowane z kurczakiem, ale smialo probuj w domu roznych skladnikow. Na eksperymentach sie uczymy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *