Czasem z powodu wietrznej lub deszczowej pogody
niepozwalającej rybakom na wypłynięcie i połów, co skutkuje bardzo ograniczonym
wyborem na rybnym targu, czasem z braku czasu i pośpiechu, a czasem zupełnie
świadomie i celowo wybieram raz po raz w zaprzyjaźnionym sklepiku prozaiczne
drobiowe piersi. Można z nich przygotować wiele pysznych rzeczy, między innymi
curry z mleczkiem kokosowym. Czas
przygotowania to 45 minut, idealna propozycja na szybki i smaczny obiad.
niepozwalającej rybakom na wypłynięcie i połów, co skutkuje bardzo ograniczonym
wyborem na rybnym targu, czasem z braku czasu i pośpiechu, a czasem zupełnie
świadomie i celowo wybieram raz po raz w zaprzyjaźnionym sklepiku prozaiczne
drobiowe piersi. Można z nich przygotować wiele pysznych rzeczy, między innymi
curry z mleczkiem kokosowym. Czas
przygotowania to 45 minut, idealna propozycja na szybki i smaczny obiad.
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym
Składniki:
·
2
duże piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
·
5
ząbków czosnku, drobno pokrojonego
·
1
cm korzenia świeżego imbiru, drobno pokrojonego
·
4
papryczki chili, drobno pokrojone
·
1
szklanka wywaru z kurczaka
·
1,5
szklanki mleczka kokosowego
·
1
cebula pokrojona w wiórki
·
½
szklanki dymki, drobno pokrojonej
·
parę
gałązek malunggay (opcjonalnie)
·
1
łyżka kminu rzymskiego
·
1
łyżka kurkumy
·
3
cm laski cynamonu
·
6
goździków
·
3
liście laurowe
·
sok
z 1 limonki
·
sól,
pieprz do smaku
·
olej
do smażenia
·
trawa
cytrynowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z czosnku, imbiru i
chili robimy pastę, najlepiej w moździerzu.
chili robimy pastę, najlepiej w moździerzu.
Na gorącej, suchej
patelni przez około 1 minutę podgrzewamy kmin, cynamon, liście laurowe,
goździki i kurkumę, uważając, aby przypraw nie spalić.Dodajemy 2 łyżki
oleju, czekamy, aż się rozgrzeje i dodajemy cebulę. Smażymy około 2 minuty i
dodajemy piersi z kurczaka. Mieszamy i smażymy, aż kurczak zbrązowieje.
Dodajemy pastę z czosnku, chili, imbiru i trawę cytrynową. Smażymy około 2
minuty i zalewamy wszystko bulionem i mleczkiem kokosowym. Dodajemy dymkę i
malunggay, solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy sok z limonki. Dokładnie
mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30
minut. Podajemy z ryżem.
patelni przez około 1 minutę podgrzewamy kmin, cynamon, liście laurowe,
goździki i kurkumę, uważając, aby przypraw nie spalić.Dodajemy 2 łyżki
oleju, czekamy, aż się rozgrzeje i dodajemy cebulę. Smażymy około 2 minuty i
dodajemy piersi z kurczaka. Mieszamy i smażymy, aż kurczak zbrązowieje.
Dodajemy pastę z czosnku, chili, imbiru i trawę cytrynową. Smażymy około 2
minuty i zalewamy wszystko bulionem i mleczkiem kokosowym. Dodajemy dymkę i
malunggay, solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy sok z limonki. Dokładnie
mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30
minut. Podajemy z ryżem.
na sam widok aż cieknie mi ślinka!
Polecamy spróbować sił w kuchni :-)