Kto nie lubi krewetek? Nikt. Krewetek nie da się nie lubić, a kto mówi że nie lubi, po prostu ich nie jadł. Mnogość przespisów z krewetkami jest niezliczona, dzięki czemu nigdy się nie znudzą. Można je jeść na surowo, z grila, pieczone, gotowane itd. Robi się je łatwo i szybko. Same zalety….no może oprócz ceny, ale warto!
Dla ciekawskich: Gatunków krewetek jest mnóstwo, różniących się wielkością, barwą (wszystkie znane kolory) i kształtem odnóży. Oddychają skrzelami. Niezależnie od koloru, wszystkie krewetki po ugotowaniu przybierają barwę różową lub pomarańczową. Krewetki są niskokaloryczne, 100 g zawiera zaledwie 87 kcal, są doskonałym źródłem białka. Krewetki przygotowujemy bardzo krótko, zbyt długo gotowane stają się twarde i suche. Świeże krewetki gotuje się we wrzącej wodzie z dodatkiem przypraw zaledwie 3-5 minut.
Krewetki stir fry z czosnkiem i sosem chilli
Składniki:
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki chińskiego wina albo wytrawnej sherry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 kg krewetek
- 2 łyżki zmiażdżonego czosnku
- 1 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 papryczka jalapeno, drobno pokrojona
- 1/2 szklanki pokrojonej drobno dymki
- 1/2 łyżeczki sosu sezamowego
- kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W szklance lub salaterce dobrze mieszamy pierwsze 6 składników.
Dobrze rozgrzewamy wok i dodajemi olej rzepakowy. Na rozgrzany olej wrzucamy krewetki i intesywnie mieszamy przez minutę lub do czasu kiedy zaczną nabierać różowego koloru. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę jalapeno i mieszamy przez minutę. Dodajemy uprzednio wymieszany wywar z kurczaka. Gotujemy przez 1 minute ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z dymką i olejem sezamowym. Przyprawiamy kolendrą.
Możemy podawać z ciepłą bagietką lub pieczywem czosnkowym.