Pieczona papryka jest jednym z moim ulubionych warzyw i przygotowanie jej w domu jest niezmiernie łatwe. Zaręczam wam, że jeżeli choć raz upieczecie paprykę samodzielnie, nigdy więcej nie kupicie gotowej w słoiku!
Polecam sprawdzoną przez ze mnie metodę pieczenia papryki, dzięki której skórka łatwo odchodzi od soczystego i mięsistego miąższu. Całą paprykę smaruję oliwą z oliwek i nacieram lekko solą (nie kroję papryki w ćwiartki przed pieczeniem, bo moim zdaniem miąższ wychodzi znacznie smaczniejszy, gdy papryka jest w całości), układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piekę w 200ºC przez około 15-20 minut aż skórka sczernieje. Następnie przekładam gorące papryki do papierowej torby i czekam kolejne 15-20 minut aż ostygną. Dzięki temu bardzo łatwo usunąć środek z pestkami chwytając za ogonek i obrać ze paprykę skórki. Zachęcam do spróbowania!
Składniki :
- 6 czerwonych papryk
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 główka czosnku
- 6 pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450ml warzywnego wywaru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
Paprykę i papryczki chili myjemy.
Odkrawamy szczyt (ok 1 cm) z główki czosnku.
Pomidory kroimy na połówki.
Papryki, papryczki chili i czosnek pieczemy w piekarniku 15-20 minut. Następnie dodajemy pomidory i pieczemy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Paprykę, papryczki chili(które najlepiej obierać w foliowych rękawiczkach) i pomidory obieramy ze skórki i przekładamy do blendera (pomidory przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek). Wyciskamy upieczony czosnek, dodajemy wywar, oliwę z oliwek i miksujemy. Przelewamy zupę do garnka, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.. Podajemy z twisterami z kurczakiem lub innym pieczywem. Możemy posypać świeżą kolendrą.
Twistery z kurczakiem
Składniki :
- Ciasto francuskie
- 1/3 piersi kurczaka
- ½ łyżki pesto
- Do posypania: nasiona słonecznika, parmezan i chili
- 1 białko
Przygotowanie :
Pierś kurczaka kroimy w 1 cm kosteczkę i smażymy na patelni razem z pesto.
Wałkujemy ciasto francuskie na 8 prostokątów o bokach 10cm na 4cm i grubości 5mm.
Rozkładamy usmażonego kurczaka na 4 prostokątach, przykrywamy pozostały kawałkami ciasta. Skręcamy w twistery, smarujemy białkiem i posypujemy słonecznikiem, chili i parmezanem. Z resztek ciasta można uformować np. kuleczki.
Pieczemy w 220ºC przez 15 minut.
Krem wyglada super!
Ale te twisery mi sie tez bardzo podobaja:)
kolor zupy przyciąga. kusi ;]
a te twistery… ojej, rewelacyjne!
Uwielbiam pieczoną paprykę, a te twistery bajeranckie;-)
Zupa wspaniała a twistery… rewelacyjne:)
mniam mniam
rewelacyjnie się prezentują !
wspaniały! kolor, konsystencja i smak pewnie też :)
normalnie telepatia z tą zupą;)
Zupę-krem z papryki już kiedyś robiłam. Była pyszna. Świetny pomysł z tymi twisterami. Muszę zapamiętać ;)
Zupa paprykowo-pomidorowa jest pyszna. Zdarza mi sie czasem ja popelnic i zjesc z roznymi dodatkami, ale te twistery sa swietne.
Zapraszam do zabawy:
http://galangal.blox.pl/2010/08/Dzien-Blogera.html