Krem z pieczonej papryki


Pieczona papryka jest jednym z moim ulubionych warzyw i przygotowanie jej w domu jest niezmiernie łatwe. Zaręczam wam, że jeżeli choć raz upieczecie paprykę samodzielnie, nigdy więcej nie kupicie gotowej w słoiku!

Polecam sprawdzoną przez ze mnie metodę pieczenia papryki, dzięki której skórka łatwo odchodzi od soczystego i mięsistego miąższu. Całą paprykę smaruję oliwą z oliwek i nacieram lekko solą (nie kroję papryki w ćwiartki przed pieczeniem, bo moim zdaniem miąższ wychodzi znacznie smaczniejszy, gdy papryka jest w całości), układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piekę w 200ºC przez około 15-20 minut aż skórka sczernieje. Następnie przekładam gorące papryki do papierowej torby i czekam kolejne 15-20 minut aż ostygną. Dzięki temu bardzo łatwo usunąć środek z pestkami chwytając za ogonek i obrać ze paprykę  skórki. Zachęcam do spróbowania!

Składniki :

  • 6  czerwonych papryk
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 główka czosnku
  • 6 pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450ml warzywnego wywaru
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie :

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.

Paprykę i papryczki chili myjemy.

Odkrawamy szczyt (ok 1 cm) z główki czosnku.

Pomidory kroimy na połówki.

Papryki, papryczki chili i czosnek pieczemy w piekarniku 15-20 minut. Następnie dodajemy pomidory i pieczemy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Paprykę, papryczki chili(które najlepiej obierać w foliowych rękawiczkach) i pomidory obieramy ze skórki i przekładamy do blendera (pomidory przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek). Wyciskamy upieczony czosnek, dodajemy wywar, oliwę z oliwek i  miksujemy. Przelewamy zupę do garnka, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.. Podajemy z twisterami z kurczakiem lub innym pieczywem. Możemy posypać świeżą kolendrą.

Twistery z kurczakiem

Składniki :

  • Ciasto francuskie
  • 1/3 piersi kurczaka
  • ½ łyżki pesto
  • Do posypania: nasiona słonecznika, parmezan i chili
  • 1 białko

Przygotowanie :

Pierś kurczaka kroimy w 1 cm kosteczkę i smażymy na patelni razem z pesto.

Wałkujemy ciasto francuskie na 8 prostokątów o bokach 10cm na 4cm i grubości 5mm.

Rozkładamy usmażonego kurczaka na 4 prostokątach, przykrywamy pozostały kawałkami ciasta. Skręcamy w twistery, smarujemy białkiem i posypujemy słonecznikiem, chili i parmezanem. Z resztek ciasta można uformować np.  kuleczki.

Pieczemy w 220ºC przez 15 minut.

 

 

      

10 myśli nt. „Krem z pieczonej papryki”

  1. Zupa paprykowo-pomidorowa jest pyszna. Zdarza mi sie czasem ja popelnic i zjesc z roznymi dodatkami, ale te twistery sa swietne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *