Kanapki z dżemem figowym, karmelizowanymi cebulkami i serem gorgonzola.

Szykujesz imprezę i nie masz pomysłu na przekąskę? Te kanapki to strzał w 10! Małe, lekkie i sycące. Jeżeli uda ci się kupić dżem figowy w sklepie, jedynie co ci pozostaje to skarmelizować cebulki. Kanapki najlepiej smakują jak są wielkości jednego chapsa. Ser gorgonzola idealnie współgra  dżemem figowym, ale spokojnie można go zastąpić serem stilton, blue czy nawet fetą. Zaskoczysz nimi siebie i swoich gości!
Składniki:

Dżem:

  • 175 g suszonych fig
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Cebulki:

  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 bagietki
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Dżem: Usuń z fig resztę łodygi i razem z sokiem cytryny włóż wszystko do malaksera. Taką rozdrobnioną masę razem z wodą , syropem klonowym i szczyptą soli włóż do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 35 minut albo dopóki dżem nie zgęstnieje. Ostudź.

Cebulki: Pokrój cebulę w krążki. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, ocet, tymianek i sól. Przkryj i gotuj przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.  Gdyby cebulki zaczęły przywierać do dna można dolać trochę wody.

kanapki                                         kanapki (2)

Bagietkę pokrój na małe kawałki. Rozmaruj na każdej kanapce po łyżeczce sera, na to dżem i cebulki (tak naprawdę kolejność zależy od ciebie ). Całośc posyp świeżym tymiankiem.  Aby ser można łatwiej rozsmarować wystarczy jak poleży trochę w temperaturze pokojowej. Smacznego !

3 thoughts on “Kanapki z dżemem figowym, karmelizowanymi cebulkami i serem gorgonzola.”

  1. […] chow meinKurczak stir fry z nerkowcamiButternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczejKanapki z dżemem figowym, karmelizowanymi cebulkami i serem gorgonzola.Pieczony kurczak nadziewany wątróbką i ciecierzycąSałatka cezara z MeksykuDynia piżmowa czyli […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *