Kaczka po pekińsku w stylu Wong – duszona kaczka na zimno z ciemnym sosem sojowym – Wong Style Peking Duck – specjalność kuchni chińskiej

Duszona kaczka, serwowana na zimno z ciemnym sosem.

Kaczka  Wong

Składniki:

    1 kaczka, około 2,5kg
    4 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku, zmiażdżone
    2.5cm świeżego imbiru, drobno pokrojonego
    3 łyżka pasty sojowej (bean paste)
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru
    ½ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
    3 gwiazdki anyżu
    2 szklanki wywaru z kaczki (przepis poniżej)
    sól
    dymka do przybrania

 
Przygotowanie:
Rozgrzej mocno olej w woku i dodaj czosnek. Stir fry przez 20 sekund. Dodaj kaczkę i podsmaż często przewracając, aż skóra zbrązowieje. Przełóż na talerz.

Do woka dodaj imbir i pastę sojową. Dobrze wymieszaj i stir fry przez 1 minutę. Dodaj sosy sojowe, cukier i przyprawę pięciu smaków. Wymieszaj wszystko i dołóż kaczkę. Ponownie podsmaż kaczkę często obracając, aż skóra pokryje się sosem.

Teraz dodaj gwiazdki anyżu, wywar z kaczki i sól.  Szczelnie przykryj, zmniejsz ogień i duś przez 2-2,5 godziny. Zostaw kaczkę w sosie, aby ostygła. W międzyczasie zbierz łyżką nadmiar tłuszczu.

Zimną kaczkę pokrój na porcje, przełóż na talerzyk. Przed podaniem polej sosem z woka i ozdób dymką.

 
Wywar z kaczki
Przygotowanie wywaru jest bardzo proste. Jeżeli masz możliwość to poproś o kaczkę z sercem i żołądkiem, które doskonale nadają się na wywar. Zagotuj je z 600ml wody, cebulą i imbirem. Posól i gotuj przez 20 minut. Odcedź i zdejmij nadmiar tłuszczu. Gotowe.

5 thoughts on “Kaczka po pekińsku w stylu Wong – duszona kaczka na zimno z ciemnym sosem sojowym – Wong Style Peking Duck – specjalność kuchni chińskiej”

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *