Kaczka po pekińsku w naleśnikach mandaryńskich z sosem Hoisin – klasyczne danie chińskie z czasów Dynastii Ming

Kaczka po pekińsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jeżeli nie mamy dostępu do gotowej kaczki po pekińsku, zawsze możemy przygotować własną kaczkę lub wykorzystać kaczkę pieczoną w mieszance ziół: ziela angielskiego i przyprawy pięciu smaków. 
Sama tak czasami oszukuję, gdy nie mam czasu pojechać do dzielnicy chińskiej. Kaczkę należy później obrać i podsmażyć dodatkowo na patelni z sosem hoisin.

Gorąco zachęcam do spróbowania, bo danie jest naprawdę rewelacyjne. 

Kaczka po pekińsku i naleśniki mandaryna


Składniki:

  • ½ kaczki po pekińsku, obranej z kości
  • zielony ogórek, pokrojony w słupki
  • szczypior od dymki, pokrojony w paseczki
  • sos hoisin

Ciasto na placki mandaryńskie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 190 ml gotującej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • Olej sezamowy

Przygotowanie:

Przepis jak zrobić placki mandaryńskie znajdziecie we wpisie ‚Wieprzowina Moo Shu – październikowe wyzwanie Daring Cooks’

 
Rozsmarowujemy sos hoisin na placku, dodajemy kaczkę i ogórka i zawijamy. Jemy maczając w sosie hoisin. Po prostu pycha!

3 myśli nt. „Kaczka po pekińsku w naleśnikach mandaryńskich z sosem Hoisin – klasyczne danie chińskie z czasów Dynastii Ming”

  1. Też uwielbiam kaczkę po pekińsku! Co prawda w Polsce trudno dostać gotową, ale jeśli zostanie mi kiedyś trochę pieczonej kaczki – zrobię takie pancakes :)

  2. JustInka, przepis na kaczke po pekinsku jak i na pieczona znajdziesz w internecie. Mozesz wykorzystac kawaki "zwyklej"pieczonej kaczki, tylko podsmaz je razem z sosem hoisin. Powodzenia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *