
Sama tak czasami oszukuję, gdy nie mam czasu pojechać do dzielnicy chińskiej. Kaczkę należy później obrać i podsmażyć dodatkowo na patelni z sosem hoisin.
Gorąco zachęcam do spróbowania, bo danie jest naprawdę rewelacyjne.
Kaczka po pekińsku i naleśniki mandaryna
Składniki:
- ½ kaczki po pekińsku, obranej z kości
- zielony ogórek, pokrojony w słupki
- szczypior od dymki, pokrojony w paseczki
- sos hoisin
Ciasto na placki mandaryńskie
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 190 ml gotującej wody
- 2 łyżeczki cukru
- Olej sezamowy
Przygotowanie:
Przepis jak zrobić placki mandaryńskie znajdziecie we wpisie ’Wieprzowina Moo Shu – październikowe wyzwanie Daring Cooks’
Rozsmarowujemy sos hoisin na placku, dodajemy kaczkę i ogórka i zawijamy. Jemy maczając w sosie hoisin. Po prostu pycha!
Też uwielbiam kaczkę po pekińsku! Co prawda w Polsce trudno dostać gotową, ale jeśli zostanie mi kiedyś trochę pieczonej kaczki – zrobię takie pancakes :)
Niestety nigdy nie jadlam kaczki po pekinsku. Czy jest domowy sposob na przygotowanie kaczki? Aby nie trzeba bylo kupowac gotowej??
JustInka, przepis na kaczke po pekinsku jak i na pieczona znajdziesz w internecie. Mozesz wykorzystac kawaki "zwyklej"pieczonej kaczki, tylko podsmaz je razem z sosem hoisin. Powodzenia:)