Jagnięce tagine z daktylami i granatem

Jakiś czas temu miałam przyjemność gościć moich rodziców. Podczas ich wizyty przygotowałam potrawy z różnych zakątków świata, między innymi jagnięce tagine z daktylami i granatem, czyli marokańskie danie o intensywnym słodkim smaku.  Przyznam, że byłam lekko zdenerwowana, czy wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni polubią moje eksperymenty. Na szczęście obawiałam się bez potrzeby, bo rodzicom danie smakowało, a ja postanowiłam, że niejeden raz ich jeszcze zaskoczę :)

Składniki : (4 porcje)

  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg pokrojonej w kostkę jagnięciny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 szklanki soku z granatów
  • ¼ zakonserwowanej cytryny
  • ½ szklanki daktyli, bez pestek, pokrojonych
  • 1 łyżka sosu chili np. sambal oelek
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz do smaku
  • ¼ szklanki świeżej mięty, drobno pokrojonej
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki, drobno pokrojonej
  • ¼ szklanki pistacji, pokrojonych
  • ¼ szklanki pestek granata

Przygotowanie:

Rozgrzewamy w garnku olej i smażymy jagnięcinię aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok.

Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, imbir i smażymy kolejną minutę. Łączymy z jagnięciną i dodajemy sok z granatów, zakonserwowaną cytrynę, daktyle, sos chili, paprykę, pieprz cayenne, kmin, kurkumę, cynamon, szafran, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem 2-3 godziny, aż jagnięcina zmięknie.

Przed podaniem mieszamy z miętą i pietruszką. Podajemy udekorowane pistacjami i granatem.

Kuskus z granatem i pistacjami

Składniki : (4 porcje)

  • 1 szklanka wody lub wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka kuskusu
  • ¼ szklanki pistacji
  • ¼ szklanki pestek granata
  • 2 łyżki winegret z granata (przepis poniżej)
  • ¼ szklanki świeżej mięty, drobno pokrojonej
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki, drobno pokrojonej

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę i zalewamy nią kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Za pomocą widelca mieszamy kuskus, żeby był bardziej puszysty. Mieszamy z resztą składników.

 Winegret z granata

Składniki : (na ¼ szklanki)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka melasy z granatów (przepis poniżej)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W blenderze mieszamy wszystkie składniki.

 Melasa z granatów

Składniki : (na ½ szklanki)

  • 2 szklanki soku z granatów
  • 1/4 szklanki cukru
  • Sok z ¼ limonki

Przygotowanie:

Zagotowujemy wszystkie składniki  i dusimy bez przykrycia przez 40-50 minut. Płyn się powinien zredukować do ¼ ilości i mieć konsystencję gęstego syropu.

6 thoughts on “Jagnięce tagine z daktylami i granatem”

  1. robilam juz tagine na wiele sposobow, ale wersji z granatem nie znalam. Pare dni temu dostalam w prezencie piekna gliniana mise z ogromna przykrywa do pieczenia tagine i tak mnie podniecil Twoj przepis, ze postanowilam go zrealizowac wczoraj na duza wieczorna biesiade.
    Bylo pyszne. Na piec mozliwych punktow przyznalabym Ci
    dziesiec.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *