Jagnięce tagine z daktylami i granatem

Jakiś czas temu miałam przyjemność gościć moich rodziców. Podczas ich wizyty przygotowałam potrawy z różnych zakątków świata, między innymi jagnięce tagine z daktylami i granatem, czyli marokańskie danie o intensywnym słodkim smaku.  Przyznam, że byłam lekko zdenerwowana, czy wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni polubią moje eksperymenty. Na szczęście obawiałam się bez potrzeby, bo rodzicom danie smakowało, a ja postanowiłam, że niejeden raz ich jeszcze zaskoczę :)

Składniki : (4 porcje)

  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg pokrojonej w kostkę jagnięciny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 szklanki soku z granatów
  • ¼ zakonserwowanej cytryny
  • ½ szklanki daktyli, bez pestek, pokrojonych
  • 1 łyżka sosu chili np. sambal oelek
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz do smaku
  • ¼ szklanki świeżej mięty, drobno pokrojonej
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki, drobno pokrojonej
  • ¼ szklanki pistacji, pokrojonych
  • ¼ szklanki pestek granata

Przygotowanie:

Rozgrzewamy w garnku olej i smażymy jagnięcinię aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok.

Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, imbir i smażymy kolejną minutę. Łączymy z jagnięciną i dodajemy sok z granatów, zakonserwowaną cytrynę, daktyle, sos chili, paprykę, pieprz cayenne, kmin, kurkumę, cynamon, szafran, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem 2-3 godziny, aż jagnięcina zmięknie.

Przed podaniem mieszamy z miętą i pietruszką. Podajemy udekorowane pistacjami i granatem.

Kuskus z granatem i pistacjami

Składniki : (4 porcje)

  • 1 szklanka wody lub wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka kuskusu
  • ¼ szklanki pistacji
  • ¼ szklanki pestek granata
  • 2 łyżki winegret z granata (przepis poniżej)
  • ¼ szklanki świeżej mięty, drobno pokrojonej
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki, drobno pokrojonej

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę i zalewamy nią kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Za pomocą widelca mieszamy kuskus, żeby był bardziej puszysty. Mieszamy z resztą składników.

 Winegret z granata

Składniki : (na ¼ szklanki)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka melasy z granatów (przepis poniżej)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W blenderze mieszamy wszystkie składniki.

 Melasa z granatów

Składniki : (na ½ szklanki)

  • 2 szklanki soku z granatów
  • 1/4 szklanki cukru
  • Sok z ¼ limonki

Przygotowanie:

Zagotowujemy wszystkie składniki  i dusimy bez przykrycia przez 40-50 minut. Płyn się powinien zredukować do ¼ ilości i mieć konsystencję gęstego syropu.

6 myśli nt. „Jagnięce tagine z daktylami i granatem”

  1. robilam juz tagine na wiele sposobow, ale wersji z granatem nie znalam. Pare dni temu dostalam w prezencie piekna gliniana mise z ogromna przykrywa do pieczenia tagine i tak mnie podniecil Twoj przepis, ze postanowilam go zrealizowac wczoraj na duza wieczorna biesiade.
    Bylo pyszne. Na piec mozliwych punktow przyznalabym Ci
    dziesiec.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *